Actul sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani va fi considerat automat viol

21 decembrie 2022, 20:42

Peste 100.000 de cetățeni au semnat pentru această modificare legislativă a Codului Penal: actul sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani să fie considerat automat viol. Practic, proiectul de lege aflat în Parlament stabilește că în astfel de cazuri poate fi vorba despre consimțământ numai după ce minorul a împlinit vârstă de 16 ani.

Denisa Soare, coordonator campanii comunitatea Declic, susține că „Până în 16 ani, un copil, pur și simplu, nu înțelege consecințele, efectele unui raport sexual cu un adult. Plus că diferența este foarte mare, de foarte multe ori, agresorii au de două, trei ori vârsta victimei”.

La rândul său, psihologul Keren Rosner ne-a declarat: „Chiar dacă aparent poate să fie vorba despre un accept, trebuie să ţinem cont de instabilitatea emoţională a unui adolescent şi de faptul că sunt foarte uşor influenţabili. În general, deciziile sunt luate din curiozitate, la presiunea grupului, prin manipulare, prin persuasiune, prin şantaj, forţă, aşadar de foarte multe ori decizia nu este luată exclusiv din dorinţă proprie, ci este influenţată de partener sau de alţi factori exteriori„.

Potrivit statisticilor oficiale, în ultimii 6 ani, din cele peste 18.000 de sesizări de copii abuzați, peste 12.000 de cazuri au fost închise întrucât anchetatori sau instanțele au considerat că victimele minore și-au dat acceptul.

„Cazuri cu victime de 12-13 ani și agresori de 35-54 de ani… În sentința finală se spunea foarte clar că nu a putut fi probat consimțământul, se vorbea cum sunt îmbrăcate fetițele sau de faptul că nu au opus rezistență fizică”, spune Oana Țoiu, deputat USR.

În alte situații, abuzul a fost încadrat la infracțiunea de act sexual cu un minor. Aceasta se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani, în vreme ce violul se pedepsește cu detenție de la 3 la 10 ani. Modificarea legislativă a primit aviz favorabil și intră la votul final în plenul camerei Deputaților în februarie anul viitor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite