ACTUALIZARE Un cetățean român a murit în Italia, altul este în comă profundă după ce un viaduct s-a prăbușit în apropiere de Genova. Mesaj de condoleanțe transmis de președintele Klaus Iohannis

Miercuri seară, Ministerul Afacerilor Externe a transmis că primul dintre cetățenii români declarat ca decedat de către autoritățile italiene este în viață. Bărbatul este internat în comă profundă de gradul IV, la o unitate medicală din Genova.

15 August 2018, 07:29 (actualizat 16 August 2018, 08:11) |

"Având în vedere dificultățile majore întâmpinate de autoritățile italiene la identificarea cu exactitate a fiecărei victime implicate în tragicul incident și ca urmare a extinderii demersurilor de verificare a corectitudinii datelor, inclusiv cu sprijinul familiilor cetățenilor afectați, s-a constatat faptul că primul dintre cetățenii români declarat ca decedat de către autoritățile italiene, la data de 14 august 2018, este în viață și este internat în comă profundă de gradul IV la o unitate medicală din Genova", a transmis MAE.

Eroarea a fost sesizată miercuri. Familia a constatat că trupul neînsuflețit prezentat de autoritățile italiene pentru identificare nu era cel al cetățeanului român în cauză.

"Autoritățile italiene vor efectua procedurile necesare pentru îndreptarea erorii și a deciziei prin care a fost constatat și declarat decesul cetățeanului român", a precizat ministerul.

Reprezentanții echipei consulare mobile au efectuat mai multe demersuri pe lângă autoritățile locale.

ACTUALIZARE 15.15 Președintele Klaus Iohannis a transmis condoleanțe familiilor victimelor și președintelui Italiei.

"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, este profund îndurerat de tragicul eveniment care s-a produs marți, 14 august a.c., în apropiere de Genova, în urma căruia s-au înregistrat zeci de victime, printre care doi cetățeni români", se arată în mesajul postat de Administrația prezidențială.

"Președintele Klaus Iohannis este alături de familiile cetățenilor români decedați în Genova, precum și de familiile îndurerate ale tuturor celor care și-au pierdut viața și urează însănătoșire grabnică celor răniți", se mai subliniază în comunicat.

Șeful statului i-a transmis condoleanțe și președintelui Italiei, Sergio Mattarella.

"Președintele Klaus Iohannis și întregul popor român sunt solidari cu Italia și poporul italian în aceste momente grele".

ACTUALIZARE 12.58 "În urma demersurilor echipei consulare mobile aflată la fața locului, un alt cetățean român, cu dublă cetățenie, a fost identificat printre persoanele decedate",  a informat Ministerul Afacerilor Externe.

ACTUALIZARE Telejurnal Ministerul a precizat că o echipă consulară mobilă, condusă de şeful oficiului consular de la Torino, s-a deplasat la locul incidentului şi la spitalele din zonă.

Echipa consulară mobilă a MAE își continuă activitatea de asistență și menține în permanență legătura atât cu celula de criză instituită la nivelul autorităților locale, cât și cu unitățile medicale la care au fost transportate victimele.

Ministerul a transmis transmite condoleanțe familiilor victimelor tragicului incident.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale oficiului consular:+39 011 249 57 75; +39 011 249 52 64; +39 011 249 50 64; +39 011 235 90 53. Apelurile sunt redirecționate către Centrul de contact și suport al cetățenilor români din străinătate și preluate de către operatorii call center în regim de permanență sau la numărul de urgență al oficiului consular: +39 338 756 8134.

Consulatul General al României la Torino monitorizează cu prioritate situația și menține legătura cu autoritățile locale, acordând asistența consulară necesară în astfel de situații, inclusiv prin eliberarea documentelor necesare repatrierii trupului neînsuflețit și eliberarea certificatului de deces.

Imagini surprinse de un martor, filmate la scurt timp după prăbușirea viaductului, au fost date ieri publicității.

Totul s-a petrecut la ora prânzului, când traficul pe pod era bară la bară.

Mașinile au căzut în gol 100 de metri.

Au fost mobilizate forțe impresionante de căutare și salvare printre bucățile de beton și fiare contorsionate.

Mai multe persoane au fost scoase în viață, dar unele sunt în stare critică. Porțiunea suspendată de autostradă s-a prăbușit peste o zonă industrială și o cale ferata.

Și traficul feroviar a fost întrerupt.

Podul Morandi, cum este denumită porțiunea prăbușită, face parte din Autostrada 10, care se întinde de-a lungul rivierei italiene și este presărată cu tuneluri și porțiuni suspendate. Este și un important nod de traffic, dar cu probleme știute.

Construit în anii ‘60,podul Morandi a intrat în reabilitare în 2016. Acum se lucra la consolidarea fundației.

Prăbușirea a avut loc în timpul unei furtuni și, potrivit unor martori, podul a fost lovit de un fulger chiar înainte să cadă.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 12°C
IASI 11°C 9°C
CLUJ 10°C 9°C
CONSTANTA 13°C 12°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 11°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI