Actrița și cântăreața Barbra Streisand împlinește 75 de ani

24 aprilie 2017, 09:26

Născută la 24 aprilie 1942 în Brooklyn, ea a dovedit calități artistice încă din copilărie. Este fiica lui Emanuel Streisand, profesor de gramatică, decedat când Barbra avea 15 luni. Încă din copilărie, micuța Barbara era nerăbdătoare să-și făurească o carieră în lumea show business-ului, oferind spectacole pentru vecinii săi din Brooklin, cartierul unde a crescut. Nu s-a înțeles prea bine cu tatăl vitreg, fapt care i-a marcat copilăria. Mama sa, Diana Ida Rosen, care era secretară la o școală, nu a încurajat-o niciodată de a-și urma visul și a se dedica lumii spectacolului, deoarece nu i se părea potrivită.

A debutat pe Broadway în comedia muzicală „I Can Get It For You Wholesale”

A urmat cursurile liceului Beis Yakov și pe cele ale liceului Erasmus. La vârsta absolvirii liceului știa deja ce dorea să devină: actriță. După o perioadă în care a cântat într-un club de noapte de pe Broadway din New York, a reușit datorită talentului său vocal original și puternic să atragă interesul publicului și numeroși fani. A debutat pe Broadway în comedia muzicală „I Can Get It For You Wholesale”, din 1962 de Harold Rome, primind și o nominalizare la Premiul Tony pentru cea mai bună actriță în rol secundar, potrivit imdb.com.

(w620) poza1

Anul 1963, artista a primit recunoaștere publică în întreaga SUA

În anul următor a avut un succes comercial cu primele sale albume, „The Barbra Streisand Album” și „The Second Barbra Streisand Album”, aparținând casei de discuri Columbia Records. Aceste albume, în cea mai mare parte dedicate compozitorului Harold Arlen, i-au adus laude însă și critici, dar mai presus de toate, o recunoaștere publică în întreaga SUA.

În 1964 a dat încă o lovitură pe Broadway interpretând legendarul star Fanny Brice în spectacolul „Funny Girl” de Jule Styne și Bob Merrill. După mai multe apariții la televiziune ca invitat în diverse spectacole de muzică și varietăți a semnat un contract exclusiv cu CBS pentru o serie de emisiuni TV anuale: ” My Name Is Barbra” (1965) (cu care a câștigat un premiu Emmy) și „Color Me Barbra” (1966).

După o scurtă perioadă petrecută pe scena din Londra în vara anului 1967, a suținut un concert memorabil în New York City intitulat „A Happening in Central Park” care a fost înregistrat și ulterior difuzat într-o emisiune specială la TV. Ulterior s-a deplasat la Hollywood pentru a filma prima sa producție cinematografică „Funny Girl” (1968) care a avut un real succes și care i-a adus în 1969 premiul Oscar pentru cea mai bună actriță.

(w620) poza2

După ce a evoluat într-o serie de musical-uri precum „Hello Dolly” (1969) și „On a Clear Day You Can See Forever” (1970), a jucat într-o serie de comedii precum „The Owl and the Pussycat” (1970) și „What’s Up, Doc? „ (1972). Joacă apoi în drame precum „Up The Sandbox” (1972) și „The Way We Were” (1973) — regizat de Sydney Pollack, unde a jucat alături de Robert Redford — rol pe care mulți l-au considerat a fi cea mai bună interpretare. Cântecul „The Way We Were” a devenit una dintre cele mai memorabile melodii.

La sfârșitul anilor ’70, Streisand a fost numită cea mai de succes cântăreață din SUA

A revenit la televiziune pentru un nou spectacol conceput ca o călătorie muzicală ce cuprindea multe stiluri muzicale din lume — „Barbra Streisand and Other Musical Instruments” (1973). Apoi revine (din motive contractuale) la rolul ei Fanny Brice într-o continuare a filmului „Funny Girl” intitulată „Funny Lady” (1975). În 1977 a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun cântec original „Evergreen (Love Theme from A Star Is Born)” din filmul „A Star Is Born” (1976). La sfârșitul anilor ’70, Streisand a fost numită cea mai de succes cântăreață din Statele Unite, depășită ca faimă și vânzări numai de Elvis Presley și The Beatles.

În 1983, a jucat, scris și regizat „Yentl”, pentru care a primit în 1984 un Glob de Aur pentru cea mai bună regie. Următorul succes a fost în 1991, adaptarea după Pat Conroy, „The Prince of Tides” pentru care a fost nominalizată în 1992 la Premiile Globul de Aur pentru cel mai bun regizor. Este una dintre cele mai puternice și independente femei din show-buisness. În 1996, a regizat și a jucat în „The Mirror Has Two Faces”, alături de Jeff Bridges și Lauren Bacall iar, în 2004, în „Meet the Fockers”.

(w620) poza3

În 2007 a fost distinsă cu titlul de Ofițer al Legiunii de Onoare. Un an mai târziu a donat 5 milioane de dolari pentru a susține un program de cercetare și de educație pentru femeile cu probleme cardiace de la Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles.

Peste 500 de obiecte personale, vândute la o licitație în scopuri caritabile

În anul 2009, peste 500 de obiecte personale ale artistei au fost vândute la Los Angeles la o licitație în scopuri caritabile. Toate câștigurile au ajus la Fundația Streisand, pe care artista, a înființat-o pentru prezervarea mediului înconjurător, susținerea drepturilor civile și emanciparea femeilor. Exponatele au fost costume purtate de artistă în diverse filme care au încântat generații întregi între care s-au numărat o serie de rochii de gală ori opere de artă din anii ’60, ’70, ’80 și ’90.
În noiembrie 2015, președintele american Barack Obama a decorat 17 personalități cu „Medalia Libertății”, cea mai importantă decorație civilă din Statele Unite, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Casa Albă, printre cei recompensați aflându-se și Barbra Streisand. Alături de aceasta, între celelalte personalități s-au mai aflat celebrul regizor Steven Spielberg, artista Gloria Estefan, legenda baseball-ului Willie Mays, Katherine Johnson, fost om de știință în cadrul NASA.

În 1963, s-a căsătorit cu Elliott Gould, de care a divorțat în 1971. Au împreună un fiu. Ulterior, s-a căsătorit cu actorul James Brolin, în 1998, cu care trăiește și în prezent.

(w620) poza4

 

sursa

agerpres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite