Actrița Valeria Seciu a murit la 83 de ani. TVR transmite un program special IN MEMORIAM

6 septembrie 2022, 13:53

Trupul neînsufleţit va fi depus miercuri la capelă, la cimitirul Bellu. Acolo va fi înmormântată joi, alături de soţul ei, actorul Octavian Cotescu, dragostea vieţii sale,  plecat la cer în 1985.  I-a fost  profesor la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la începutul anilor ’60.

Fiul lor, Alexandru, a absolvit două facultăţi, iar din anul 2000 îl slujeşte pe Dumnezeu la Muntele Athos.

Valeria Seciu a fost colegă de promoție cu Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan şi cu alţi artişti din generaţia de aur. A jucat ultimul său rol la TVR, în piesa „Livada de Vişini”, unde a strălucit.

Uniunea Teatrală din România și- exprimat tristețea la aflarea acestei vești.

”Am aflat cu tristețe că în dimineața zilei de 6 septembrie ne-a părăsit extraordinara actriță de teatru, film, radio și televiziune, VALERIA SECIU. Vom reveni mâine cu detalii despre înmormântare. Dumnezeu să o ierte și să o odihnească.”

 

 

In Memoriam Valeria Seciu la TVR

A murit „Dama cu camelii” a teatrului românesc, spun cu regret mulți dintre colegii Valeriei Seciu. O vom revedea într-un rol memorabil în această seară la TVR 1, de la ora 23.00, în piesa „Livada de Vişini”.

Tot astăzi, de la ora 20.00, TVR 2 difuzează „O noapte furtunoasă” – o producţie din Arhiva de Aur a TVR, scenariul şi regia artistică fiind semnate de Sorana Coroamă Stanca. Alături de Valeria Seciu, vor da viaţă personajelor marii actori Octavian Cotescu, Mitică Popescu, Dan Condurache, Tora Vasilescu, Horaţiu Mălăele, Stelian Nistor, Doru Ana, Mimi Enăcescu, Romulus Dumitrescu, Mircea Dumitru, Eugenia Ardeleanu.

Şi „Duminica filmului românesc”, din 11 septembrie, de la TVR 2, va fi dedicată marii actriţe Valeria Seciu, prin intermediul filmelor artistice „Adela”, regia Mircea Veroiu şi „Vânătoarea de vulpi”, regia Mircea Danieliuc.

O viață dedicată scenei

Valeria Seciu s-a născut la 1 august 1939 la Bucureşti într-o familie de oameni obișnuiți.

În perioada 1960-1964 a frecventat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, la clasa profesorului A. Pop Marțian, care-l avea ca asistent pe nimeni altul decât Octavian Cotescu, cel care, ulterior, avea să-i devină soț.

La terminarea facultății, după un stagiu de doi ani la teatrul din Cluj-Napoca, Valeria Seciu a debutat pe scena Teatrului Național din București, în rolul Veronicăi Micle în spectacolul „Eminescu” de Mircea Ștefănescu, în regia lui Sică Alexandrescu.

A făcut parte din trupa Naționalului bucureștean până în 1977, după care a trecut la Teatrul Mic, condus atunci de Dinu Săraru și devenit fenomenul teatral al perioadei.

Aici, a interpretat marile roluri care au făcut-o celebră, majoritatea în spectacole regizate de Cătălina Buzoianu: Ersilia Drei din „Să-i îmbrăcăm pe cei goi” de Luigi Pirandello, Margareta din „Maestrul și margareta” după romsnul cu același titlu al lui Mihail Bulgakov sau Marguerite Gauthier din „Dama cu camelii” a lui Alexandre Dumas.

După 1989, Valeria Seciu a înfiinţat una dintre primele trupe independente, Teatrul Levant.

Valeria Seciu s-a îndrăgostit  în timpul studenţiei de profesorul Octavian Cotescu, cu care s-a căsătorit după absolvirea Institutului de Teatru.

În anul 1968, s-a născut fiul lor, Alexandru, care a absolvit două facultăţi, iar începând cu anul 2000 a devenit călugăr la Muntele Athos.

Octavian Cotescu a încetat din viață la 22 august 1985, la doar 54 de ani, probabil în urma unui AVC provocat de stresul profesional intens, iar de atunci Valeria Seciu a ales să nu-şi mai refacă viaţa cu un alt bărbat. Actrița avea atunci doar 46 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite