Actorul Victor Rebengiuc a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler

18 octombrie 2017, 16:04

Ilie Moromete, Apostol Bologa, Ștefan Tipătescu. Sunt doar câteva din zecile de personaje emblematice pe care Victor Rebengiuc le-a întruchipat, ca nimeni altul, în peste 60 de ani de carieră în teatru și film.

Modest, Victor Rebengiuc dedică cea mai înaltă distincție a statului român, pe care a primit-o azi, celor care i-au marcat cariera: de la Aura Buzescu și Lucia Sturdza Bulandra, care i-au ghidat pașii în teatru, până la regizorii și actorii cu care a împărțit scena și ecranul timp de  peste 60 de ani:  „De-a lungul celor  61 de ani de profesie sunt o mulțime de oameni care au ajutat la cristalizarea carierei mele, începând cu profesoara mea, doamna Laura Buzescu, cu dna  Lucia Sturdza Bulandra, căreia i-am fost partener, am avut această onoare. Și o mulțime de actori deosebiți pe care i-am întâlnit în carieră,  regizori, ca Liviu Ciulei, Pintilie, Penciulescu, Purcărete,  Vlad Mugur și încă mulți alții care m-au îndrumat și m-au învățat meseria asta. Colegii mei de generație – George Constantin, Amza Pellea, cozorici, Rautschi, Silvia Popovici, Gina Patrichi, Rucăreanu, anda Toma, alături de care joc încă pe scenă, la Național. Sunt și ei aici, alături de mine, în această decorație și vă mulțumesc și în numele lor.”

Victor Rebengiuc nu a fost niciodată tipul de artist retras în turnul său de fildeș. Și-a spus întotdeauna opinia despre mersul lucrurilor în societate și politică, tăios și autentic, așa cum este și pe scenă.

Festivalul Național de Teatru, care debutează peste două zile, îi este dedicat în acest an lui Victor Rebengiuc.

V-ați dedicat viața unei nobile arte, având credința că, prin cultură, umanitatea își găsește salvarea în fața urii și a intoleranței. Vă doresc să vă găsiți în continuare puterea de a vă urma vocația pentru încă mulți și fericiți ani„, i-a spus președintele Iohannis marelui actor.

Născut pe 10 februarie 1933, Victor Rebengiuc este considerat, după mai mult de 60 de ani de activitate, unul dintre cei mai mari actori români, cu roluri memorabile atât în teatru, cât şi în film.

Este actor la Teatrul Bulandra din Bucureşti din anul 1957, dar a jucat şi pe scena Teatrului Naţional şi a Teatrului Mic.

În cinematografie este cunoscut pentru rolurile din „Pădurea spânzuraţilor” (1964), „Tănase Scatiu” (1976), „De ce trag clopotele, Mitică?” (1981), „Pădureanca” (1987), „Moromeţii” (1987), „Balanţa” (1992), „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), „Nunta mută” (2008), „Medalia de Onoare” (2009).

Din 1965 este căsătorit cu actriţa Mariana Mihuţ, alături de care a jucat în specatacolul de succes „O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite