Actorul Ion Besoiu a încetat din viaţă la 85 de ani

18 ianuarie 2017, 12:19

Anul trecut, de ziua sa, Ion Besoiu povestea că are probleme cardiace. De altfel, şi vara trecută a fost internat la Terapie Intensivă la Institutul C.C. Iliescu. În ultimele zile spunea că frigul îi face rău şi că evită să iasă din casă, a transmis corespondentul TVR Diana Brâncuş pentru Telejurnal.

Zilele trecute, îndrăgitul actor mărturisea într-un interviu pentru „Formula AS” că se roagă să ajungă la dreapta lui Dumnezeu fără dureri sau teamă, împăcat cu toate.

Ion Besoiu s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu. A jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu timp de 16 ani, apoi alţi 12 ani la Teatrul „Bulandra” din Bucureşti, unde a fost şi director.

În 2001, a fost declarat cetățean de onoare al orașului în care s-a născut. La 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler. Un an mai târziu a primit Premiul de excelență al Cinematografiei Române.

În iunie 2015, în aplauzele a zeci de spectatori, îndrăgitul actor a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Capitală. „O să plec de aici poate mai îngâmfat. N-am fost niciodată îngâmfat”, declara atunci Ion Besoiu.

Ion Besoiu a fost căsătorit de patru ori. Ultima soţie, Luminiţa, pe care a iubit-o cel mai mult, lucra la TVR.

Este cunoscut mai ales pentru rolul lui Anton Lupan jucat în serialul „Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureșan.

Ion Besoiu a fost actor de teatru, film, de televiziune şi de radio. A debutat în 1957, după ce a absolvit Academia de Teatru şi Muzică din Sibiu.

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloșca în „Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov în „Unchiul Vanea” (1983), Polonius în „Hamlet” (1985), Oronte în „Mizantropul” (1989), Corifeu în „Antigona” (1993), Ferapont în „Trei surori” (1995), Senecus în „Caligula” (1996), Muhoiarov Ivan Matveevici în „Oblomov” (2003).

Sunt nenumărate filme celebre în care a jucat şi a bucurat românii: „Furtuna”, „Neamul Șoimărestilor”, „Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Păcală”, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Ultima noapte de dragoste”, „Lumini și umbre”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite