Actorul Geoffrey Rush, celebrul Căpitan Barbossa din Pirații din Caraibe, invitat de onoare la TIFF

9 mai 2023, 20:09

La Festivalul Internațional de Film Transilvania, Geoffrey Rush va primi premiul pentru întreaga activitate, la Gala de închidere TIFF, care va avea loc în 17 iunie. Iar filmul Strălucire, care i-a adus un Oscar pentru cel mai bun actor,  va avea o proiecție specială în cadrul festivalului, chiar în prezența actorului.

„Cariera lui de peste 40 de ani, care cuprinde roluri în câteva dintre cele mai premiate filme ale ultimelor decenii, dar şi în seria fantasy Piraţii din Caraibe, va fi celebrată la Cluj-Napoca, unde Geoffrey Rush va fi omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate. Geoffrey Rush, cunoscut în special pentru rolurile sale excentrice atât din filme şi seriale, cât şi din spectacole de teatru, este unul dintre cei mai aclamaţi actori australieni. Cariera lui în cinema a explodat literalmente cu rolul lui David Helfgott – pianistul atins de geniu care suferă de o cădere nervoasă devastatoare, dar reuşeşte să se salveze – din Strălucire (Shine, r. Scott Hicks, 1996). Filmul i-a adus recunoaşterea globală, un premiu Oscar şi numeroase alte distincţii de top”, se arată într-un comunicat transmis de organizatorii TIFF.

„Cu o aparentă predilecţie pentru interpretarea figurilor istorice, Geoffrey Rush a mai fost nominalizat la Oscar pentru trei astfel de personaje: Philip Henslowe, managerul de teatru înglodat în datorii din Shakespeare îndrăgostit (Shakespeare in Love, r. John Madden, 1999); Marchizul de Sade în drama biografică Quills (r. Philip Kaufman, 2000), bazat pe piesa omonimă a lui Doug Wright, şi Lionel Logue, logopedul care l-a ajutat pe Regele George al VI-a cu problemele sale de vorbire, în Discursul Regelui (The King’s Speech, r. Tom Hooper, 2010). Rush a obţinut un premiu Emmy pentru rolul protagonistului din The Life and Death of Peter Sellers (r. Stephen Hopkins, 2004), o adaptare a cărţii lui Roger Lewis despre viaţa actorului cunoscut din comedia iconică Petrecerea şi pentru interpretarea Inspectorului Clouseau în seria Pantera Roz. A câştigat şi un premiu Tony în 2009, jucându-l pe monarhul muribund Berenger I din piesa absurdă a dramaturgului de origine română Eugen Ionescu, Regele moare – atingând astfel recunoaşterea supremă cu care se poate mândri un actor, aşa numita Triple Crown of Acting (Oscar-Emmy-Tony). Este unul dintre cei doar 9 actori din lume (alături de Al Pacino si Jeremy Irons) care au reuşit acest hat-trick, galeria lui de premii incluzând totodată două Globuri de Aur şi trei Premii BAFTA”, se mai arată în comunicat.

Aproape 200 de lung metraje și 18 scurt metraje vor fi prezentate la această nouă ediție a festivalului. Iar în competiția pentru Trofeul Transilvania sunt 12 filme, multe dintre acestea fiind debuturi cinematografice.

Festivalul Internațional de Film va începe pe 9 iunie, la Teatrul Național Cluj-Napoca.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite