Actorul Florin Busuioc a suferit un infarct, la Craiova. A fost operat de un medic primar, ajutat de un rezident. Astăzi a fost adus cu elicopterul la București

Actorul Florin Busuioc a fost adus la București cu un elicopter și internat la Institutul de boli cardiovasculare "Prof. Dr. C.C. Iliescu". Starea lui s-a stabilizat după ce medicii de la Craiova i-au montat un stent. Actorul a făcut marți seară un infarct, la finalul unui spectacol. Reprezentanții spitalului și ministrul Sănătății subliniază că, la Craiova, s-au respectat toate protocoalele în acest caz. Asta în condițiile în care la Clinica de cardiologie nu era niciun medic cardiolog de gardă.

 

07 Noiembrie 2018, 10:57 (actualizat 07 Noiembrie 2018, 21:07) Știrile TVR |
Florin Busuioc, în stare gravă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Florin Busuioc a făcut infarct la scurt timp după ce a susţinut spectacolul "Central Park" pe scena Filarmonicii din Craiova. Colegii lui povestesc că actorul a început să se simtă rău la scurt timp după ce a ajuns în culise.

A fost chemată o ambulanță SMURD și i s-au acordat îngrijiri la fața locului. Medicii au stabilit că actorul suferise un infarct. L-au resuscitat şi apoi l-au transportat în unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean din Craiova. Acolo a făcut alte trei stopuri cardiace. Actorul a fost operat.

Intervenția a durat aproximativ o oră și s-a încheiat fără probleme. Actorului i s-a implantat un stent. Practic, medicii i-au introdus un cateter până la nivelul arterelor coronare. Au dilatat cu ajutorul unui balon artera înfundată şi au implantat stentul. Dispozitivul permite circulaţia normală a sângelui spre inimă.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a subliniat că nu li se poate reproşa nimic medicilor care au intervenit, după ce a apărut informația că operaţia a fost făcută de un medic primar, asistat de un rezident, în condițiile în care şeful Secţiei cardiologie a spitalului din Craiova nu a răspuns la telefon.

"Lucrurile s-au desfăşurat cât se poate de normal. Pacientul a beneficiat de intervenţia medicilor în momentul în care a fost nevoie, la timp. El a fost resuscitat de o echipă SMURD, transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe, acolo i s-a făcut o procedură iniţială - tromboliza, iar apoi a fost stentat în trei ore de la producerea infarctului. Menţionez că a fost un infarct masiv. Medicul care a stentat este un medic primar, medicul rezident, despre care se vorbeşte că ar fi făcut intervenţia, a asistat la această procedură. De asemenea, în sală s-a mai aflat un medic electrofiziolog cu competenţe europene. (...) Nu se poate reproşa nimic medicilor care au intervenit. Eu sunt convinsă că lucrurile s-au desfăşurat conform protocoalelor", a declarat ministrul Sănătăţii la un post de știri, citat de Agerpres.

Acum, Florin Busuioc este în stare stabilă.

Ministrul Sănătății a confirmat informaţia că şeful Secţiei cardiologie a spitalului din Craiova nu a răspuns iniţial la telefon, dar, spune ea, asta nu înseamnă că cineva nu şi-a făcut treaba.

Întrebată dacă este adevărat că fără acordul şefului de secţie nu se putea intra în sala de operaţie, ea a răspuns: "Ideea este că există cardiologi intervenţionişti în multe spitale din ţară, dar nu suficienţi cât să acopere o gardă, cinci ar trebui să acopere o gardă. Aşa că se procedează la chemări de la domiciliu sau garda la domiciliu. Este o practică uzuală, inclusiv în străinătate. Prin urmare, a fost contactat şeful de secţie, nu a răspuns la telefon şi atunci managerul l-a sunat pe următorul, pe medicul primar Traşcă, care a venit la spital şi a făcut intervenţia".

Pintea a precizat că, în prezent, la spitalul din Craiova nu există suficienţi medici care să acopere o gardă.

"Craiova, fiind un centru regional, ar trebui să aibă o gardă întreagă de cardiologie intervenţională, pentru asta mai e nevoie de trei medici. Compartimentul de cardiologie intervenţională este un compartiment nou şi bineînţeles că spitalul va face toate diligenţele pentru a scoate posturi la concurs şi a angaja medici. Medicul despre care se spune că va fi şomer este rezident în anul cinci, va da examenul de medic specialist şi apoi va opta pentru un post scos la concurs după o metodologie existentă în legislaţia românească. Spitalul din Craiova va scoate aceste posturi la concurs, dacă domnul doctor va dori va da examen la Spitalul din Craiova, dacă nu la alt spital care va scoate posturi. Nu este vorba că rămâne şomer. Posturi sunt, se vor scoate la concurs. Nu au fost medici suficienţi care să dorească să acceadă, nu se pune problema lipsei de fonduri. Spitalul oferă servicii medicale care sunt decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, majorările salariale sunt suportate de bugetul de stat, deci nu se pune problema inexistenţei fondurilor. Se pune problema specialiştilor suficienţi în această specialitate", a explicat Pintea.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că există mobilizare pentru fiecare pacient care suferă un infarct.

"Pot să spun cu mâna pe inimă că se va interveni (pentru orice om de rând la fel cum s-a intervenit pentru Florin Busuioc - n.r.), pentru că există nişte reguli, există nişte proceduri, există nişte protocoale care trebuie aplicate. Dar nu pot să mă pun niciodată în locul medicilor. Eu cer să se întâmple acest lucru şi am speranţa şi convingerea că se întâmplă. La Craiova avem o echipă nouă managerială, care, din punctul meu de vedere, va rezolva o mare parte dintre problemele care sunt în acea zonă a ţării. Nu se pune problema de anchete în acest moment", a conchis ministrul.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 7°C
IASI 3°C 6°C
CLUJ 4°C 8°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 8°C 7°C
BRASOV 7°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI