Actorii se coalizează pentru colegii lor tehnicieni care rămân fără slujbe. Caramitru: Suntem în stare de colaps. Ministrul Culturii: Banii cu colaboratorii să-i drămuiască și să facă spectacole cu angajații care-i au în teatre

Actorii de la Teatrul Național din București se coalizează pentru colegii lor tehnicieni care rămân fără slujbe. Contractele a peste 50 de colaboratori externi vor înceta la 1 iulie, din lipsă de fonduri. La final de spectacol, actorii Marius Manole şi Mihai Călin au făcut apel pe scenă pentru deblocarea posturilor, astfel încât tehnicienii să poată fi angajaţi.

28 Iunie 2019, 14:31 (actualizat 28 Iunie 2019, 21:46) |
Teatrul Național, în colaps
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Directorul teatrului, Ion Caramitru, susține că s-a ajuns în această situație după renovarea instituției.

Numărul sălilor de spectacole a crescut de la 3 la 7, dar personalul a rămas același. Efortul financiar pentru plata celor 54 de colaboratori externi - mașiniști, sunetiști, proiecționiști, electricieni - este de 3 milioane și jumătate de lei pe lună.

"Ei nu sunt salariații teatrului - acești 54 de oameni care de la 1 iulie pleacă. Fiind o agenție și fiind în spațiul acesta economic privat, trebuie plătite încă două angarale, cum se spune - TVA-ul, care e 19%, și 5% comisionul firmei. Deci, fiecare angajat în acest sistem ne costă cu 24% mai mult decât un angajat propriu. (...) Suntem în stare de colaps", a declarat Ion Caramitru.

"Dacă nu se rezolvă acest lucru, actorii vor juca mai puțin, premiere nu vom avea", a adăugat directorul TNB.

Daniel Breaz, ministrul Culturii: "Și aș vrea să întreb - acu' 10 ani sau acu' 15 ani cum a funcționat această instituție numită Teatrul Național București? Tot cu aceste firme care să asigure colaborarea pentru sunet, scenă? Nu se poate pune problema de o scădere a bugetului. Teatrul Național din București are anul acesta un buget cu 4 milioane mai mare. Banii cu colaboratorii să-i drămuiască așa cum trebuie și să facă spectacole cu angajații care-i au în teatre, pentru că sunt foarte mulți angajați care nu joacă de 5-6 ani de zile în nicio piesă de spectacol și-și iau banii respectivi".

Conflictul va fi tranșat săptămâna viitoare, în Comisia de Cultură a Camerei Deputaților, unde vor fi audiați atât ministrul Culturii, cât și reprezentanții principalelor instituții de cultură.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 6°C 5°C
CLUJ 1°C 1°C
CONSTANTA 12°C 9°C
CRAIOVA 3°C 10°C
BRASOV 9°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI