Activitatea politică din Catalonia, în blocaj. Parlamentul a suspendat sesiunea de învestire a noului guvern

2 februarie 2018, 09:33

Blocajul din Catalonia îi afectează în primul rând pe cei care sperau să-l vadă din nou în funcția de lider regional pe Carles Puigdemont.

Acesta ar fi trebuit să fie învestit deja în funcție, dar partenerii din coaliția separatistă au suspendat sesiunea de teama Curții Constituționale și după ce mai mulți foști oficiali pro-independență au ajuns în arest preventiv sau cu dosare penale.

Trei lideri politici catalani se află încă în arest preventiv după ce guvernul regional a organizat un referendum de independență în Catalonia, care a fost marcat de momente tensionate și de acțiuni de intimidare a forțelor de ordine spaniole.

Locuitorii Cataloniei nu știu la ce să se aștepte, iar coeziunea dintre partidele secesioniste este pusă la încercare în aceste zile în care până și Carles Puigdemont s-a plâns că ar fi fost trădat, după cum s-a văzut în câteva mesaje trimise pe mobil, în care liderul separatiștilor se dădea bătut. Între timp, unii speră că întârzierea să facă parte dintr-o strategie.

Guvernul spaniol și formațiunile unioniste cer parlamentului catalan să renunțe la încercarea de a-l învesti pe Puigdemont în funcție atâta timp cât acesta fuge de justiție care îl cercetează pentru acuzații de rebeliune, nesupunere și deturnare de fonduri.

De la Madrid pentru TVR, Felix Damian.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite