Activista turcă Nalan Oral, arestată în România deși avea statut de refugiat politic din Belgia, a fost pusă în libertate

25 iulie 2017, 10:42

Nalan Oral, în vârstă de 38 de ani, a fost reţinută pe 8 iulie, în vama Nădlac, în baza unui mandat de arestare emis de Interpol, sub acuzaţia de terorism, pronunţată în Turcia. A stat aproape doua săptâmâni în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, până azi când magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis revocarea măsurii de arestare provizorie în vederea extrădării.

Acum, ea se poate întoarce în Belgia, ţara care i-a acordat statutul de refugiat politic. A anunțat că va da statul român în judecată: „A fost dificil pentru mine în arest pentru că am mai stat în închisoare şi în Turcia 3 ani şi jumătate şi acum în România. Am statutul de refugiat în Belgia şi am crezut că pot să mă plimb prin ţările europene. Aici eşti în Europa, dar nu eşti protejat. Nu înţeleg de ce am fost închisă, aici, în România. Nu am avut contact cu autorităţile române, ci cu cele belgiene. Ambasada belgiană a declarat că trebuie să fiu eliberată şi totuşi am stat 19 zile în arest. Intenţionez să-mi caut dreptatea la Curte Europeană pentru Drepturile Omului. Am drepturi, am paşaport şi totuşi am fost arestată„.

Când a fost reținută, Nalan Oral mergea spre Bulgaria în vacanţă, împreună cu fiica sa şi cu nişte prieteni. Poliţiştii de frontieră români au constatat că pe numele femeii exista un mandat Interpol de arestare, emis la cererea Turciei.

Curtea de Apel Timişoara a dispus arestarea preventivă a lui Nalan Oral pentru 30 de zile.

Între timp, au început şi procedurile de extrădare.

Acum 5 zile, Curtea de Apel Timişoara a revocat însă măsura arestării preventive şi a decis că activista turcă poate fi eliberată.

Procurorii au contestat hotărârea, apoi au revenit după ce au constatat că femeia are statut de refugiat în Belgia încă din 2012.

Pe de altă parte, peste câteva zile urmează să se judece la Curtea de Apel Timişoara şi procesul propriu-zis de extrădare.

Nalan Oral a fost condamnată în Turcia la 30 de ani de închisoare pentru terorism. Potrivit presei internaţionale, tânăra este acuzată de apartenenţă la Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

În Belgia au avut loc manifestaţii de susţinere a activistei care studiază la o facultate din Bruxelles şi care ar urma să primească cetăţenia belgiană anul viitor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite