Activiștii de mediu acuză Guvernul că i-a eliminat din administrarea ariilor protejate pentru că se opuneau aprobării proiectelor controversate

31 iulie 2018, 17:58

Florin Stoican este administratorul „Deltei Văcărești” din Capitală și este echivalentul unui custode în cazul unei arii protejate. Spune că eliminarea lui şi a altor şapte colegi de la gestionarea „Deltei Văcărești” echivalează cu o întoarcere în timp.

ONG-iștii vin cu un bilanț care le susţine temerile: custozii ariilor protejate au împiedicat de foarte multe ori proiecte controversate – de la exploatări miniere, la ansambluri rezidențiale.

Activiştii de mediu explică adevărata miză a schimbărilor: „Toți acei care sunt bine puși, care au contacte, care au pile, sa-și construiască căsuțe în arii protejate, case de vacanță, vile. Și le doreau demult” – Liviu Cioineag, Federația „Coaliția Natura 2000 România”.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, respinge aceste acuzații și îi  asigură pe ONG-iști că rămân „parteneri”.

Odată cu eliminarea ONG-iștilor de mediu, administrarea ariilor naturale se va face de către angajaţii unei noi entităţi din subordinea Ministerului Mediului.

România are aproape 1000 de arii protejate. Dintre acestea, mai puţin de jumătate sunt administrate de către custozi, iar 60 dintre aceştia sunt reprezentanţi ai unor ONG-uri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă