Acţiuni judiciare intentate în SUA împotriva Chinei, din cauza pandemiei de coronavirus. Se cer despăgubiri de mii de miliarde de dolari

Mai multe acţiuni judiciare colective împotriva administraţiei din China au fost lansate deja în Statele Unite. Inițiatorii solicită daune materiale de mii de miliarde de dolari pentru efectele pandemiei.

20 Aprilie 2020, 15:54 (actualizat 20 Aprilie 2020, 16:08) Știrile TVR |
Justiție / FOTO: GEORGE CALIN, AGERPRES/ FOTO, foto.agerpres.ro

Firme din mai multe state americane, printre care California şi Florida, cer compensaţii pentru daunele suferite din cauza restricţiilor impuse de autorităţi ca urmare a pandemiei izbucnite în oraşul chinez Wuhan, informează site-ul Newsweek.com, preluat de Mediafax.

Administraţia de la Beijing este acuzată de eşec în oprirea răspândirii coronavirusului şi de refuz de înştiinţare a comunităţii internaţionale.

În afara proceselor, există apeluri adresate Naţiunilor Unite pentru lansarea unei investigaţii privind izbucnirea epidemiei în oraşul chinez Wuhan, precizează Daily Mail.

Mii de cetăţeni americani s-au înscris într-un grup care va formula o plângere judiciară în statul Florida pentru a cere compensaţii din partea Beijingului. "Vor fi solicitate daune compensatorii de miliarde de dolari din partea celor care au suferit traume personale, din partea reprezentanţilor celor decedaţi şi alte daune pentru eşecul Chinei de izolare a coronavirusului (...)", a anunţat firma de avocatură Berman din Miami, citată de ABC.

Administraţia din China a negat în mod repetat că a ascuns informaţii în primele zile ale crizei, precizând că a informat imediat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a avertizat că vor exista "consecinţe" pentru Administraţia din China dacă se va dovedi că este "responsabilă în mod conştient" de răspândirea coronavirusului. "Ar fi putut fi oprită în China înainte de a începe, dar nu s-a întâmplat aşa. Iar acum întreaga lume suferă din această cauză. Dacă sunt responsabili în mod conştient, atunci da, vor fi consecinţe", a afirmat liderul de la Casa Albă.

Directorul Institutului de Virologie din Wuhan, un centru de cercetare suspectat că ar fi sursa noului coronavirus, a negat orice responsabilitate privind pandemia. "Este imposibil ca acest virus să provină de la noi", a afirmat Yuan Zhiming, directorul Institutului de Virologie din Wuhan, citat de postul CGTN şi de cotidianul Le Figaro.

Majoritatea oamenilor de ştiinţă cred că noul coronavirus (SARS-CoV-2) probabil s-a transmis de la un animal la om. Dar prezenţa la doar câţiva kilometri de epicentrul pandemiei a Institutului de Virologie din Wuhan alimentează speculaţiile privind răspândirea virusului din acest laborator sensibil.

"Noi ştim clar ce tipuri de cercetări sunt efectuate în institut şi cum sunt gestionate virusurile şi mostrele", a precizat Yuan Zhiming.

În Institutul de Virologie din Wuhan există un laborator de înaltă securitate (nivelul P4). În contextul simplei localizări a Institutului, "oamenii nu pot fi opriţi să facă speculaţii", a subliniat Zhiming, acuzând presa internaţională că "încearcă să inducă oamenii în eroare în mod deliberat" prin difuzarea de informaţii "bazate în totalitate pe speculaţii, nu pe dovezi".

Conform cotidianului american The Washington Post, după mai multe vizite în Institutul de Virologie din Wuhan, Ambasada SUA din Beijing a alertat în 2018 autorităţile americane privind măsurile de securitate aparent insuficiente.

Sursa: Mediafax

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI