Premierul vrea ca anul viitor angajaţii din sistemul public să primească vouchere de vacanţă chiar dacă acestea nu vor mai fi acordate pentru toţi bugetarii. În plus, tichetele de masă ar putea fi transformate în bani. Săptămâna viitoare vor fi publicate actele normative prin care Guvernul vrea să acopere gaura la buget de 43 de miliarde de lei, iar Marcel Ciolacu a cerut să fie comasate instituţiile despre care a spus că sunt total "anchilozate".
Deși au fost voci în coaliția de guvernare care au propus ca anul viitor angajații din sistemul bugetar să nu primească deloc vouchere de vacanță, premierul consideră că angajaților de la stat trebuie să li se acorde vouchere chiar dacă va exista un prag pentru aceste beneficii. O variantă ar fi venitul minim net de 8 000 de lei.
Totodată, prin ordonanța de guvern care va scădea cheltuielile bugetare, numărul secretarilor, subsecretarilor și consilierilor de stat va fi redus cu 30%. Cel al consilierilor șefilor din consilii județene, al consilierilor primarilor și ai prefecților se reduce la jumătate.
Marcel Ciolacu: Discutăm și despre lista priorităților legislative ale Guvernului pentru actuala sesiune parlamentară. Iar aici, pe lângă reforma sistemului de asistență socială, vorbim despre măsurile de reducere a evaziunii fiscale și despre cele privind reorganizarea extinsă a administrației. Este obligatorie eficientizarea aparatului de lucru și comasarea unor instituțîi care sunt total anchilozate.
Potrivit unor surse guvernamentale, tichetele de masă - a căror valoare e acum de 35 de lei și care va crește anul viitor la 40 de lei - ar putea fi acordate odată cu salariul și transformate în bani. Salariile şefilor de agenții, autorități și instituții autonome aflate sub autoritatea Parlamentului nu vor putea depăși o valoare de 6 ori mai mare decât remuneraţia unui ministru, iar autoturismele cumpărate de instituţiile publice nu vor putea fi mai scumpe de 23.000 de euro.
Adrian Negrescu, analist financiar: E un pas înainte, însă nu suficient, multe dintre restricțiile impuse au caracter temporar, adică doar pe perioada anului viitor. Sunt unele măsuri bune care vizează reduceri de posturi și comasări de instituții, însă efectul lor este mult prea mic, valorează numai 6 miliarde de lei. Ar fi nevoie de reduceri de cheltuieli de 20, dacă nu chiar de 30 de miliarde de lei.
Guvernul ar putea limita sporul pentru condiţii de muncă grele şi condiţii vătămătoare. Se ia 15% din salariu, dar nu mai mult de 1.000 de lei brut. Telefoanele de serviciu nu pot fi mai scumpe de 500 de lei , iar decontarea abonamentului nu poate depăşi valoarea de 25 de lei pe lună.
Actele normative prin care Executivul vrea să acopere gaura de 43 de miliarde de lei vor fi publicate cel mai probabil săptămâna viitoare. Iar după asumarea răspunderii Guvernului și aprobarea lor, unele măsuri ar putea fi aplicate din luna octombrie.
CITIȚI ȘI:
Guvernul ar putea prelungi plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază
Premierul Ciolacu exclude ca acordarea de vouchere de vacanţă bugetarilor să fie suspendată în 2024