Acordul pentru Brexit a fost respins pentru a treia oară în parlamentul britanic. Summit european pe 10 aprilie

29 martie 2019, 15:25

ACTUALIZARE Parlamentul britanic a respins, vineri, pentru a treia oară, acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană. În favoarea acordului s-au pronunţat 286 de deputaţi, iar împotrivă 344.

Camera Comunelor a respins toate cele 8 opțiuni legate de Brexit, inclusiv varianta dură, așa că totul este blocat. Lira sterlină s-a depreciat.

Dacă Londra nu vine cu o strategie surpriză, ceea ce este improbabil, ne îndreptăm către un Brexit dur.

Imediat după anunț, premierul Theresa May a avertizat asupra implicațiilor grave. Paradoxal, deocamdată May rămâne în funcție. Ea a negociat cu demisia pe masă doar adoptarea Acordului Brexit, ceea ce nu s-a întâmplat.

Franța și Olanda au anunțat deja că, în cazul în care Theresa May nu reușește să obțină până pe 12 aprilie sprijinul parlamentului pentru Acord,  Bruxellesul și Londra vor decide împreună calendarul retragerii. Revine în prim plan Brexitul dur.

Mii de oameni s-au adunat în jurul parlamentului britanic. Unii pro Brexit, alții contra.

Liderii UE se vor reuni pe 10 aprilie, pentru un summit de urgență dedicat acestei situații. O amânare a Brexitului pe termen lung este condiționată de acceptul celor 27 și ar presupune partiparea Marii Britanii la europarlamentare.

ACTUALIZARE O nouă zi crucială la Londra. Acordul Brexit negociat de Theresa May cu Bruxellesul va fi votat în Camera Comunelor pentru a treia oară, chiar în ziua în care Marea Britanie ar fi trebuit să părăsească oficial UE. Comisia Europeană a difuzat un ghid privind o eventuală ieşire necontrolată.

Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europeană pe 12 aprilie în cazul în care parlamentul nu va aproba Acordul Brexit.

Dacă documentul va trece, Marea Britanie va părăsi ordonat Uniunea pe 22 mai.

De data aceasta, Theresa May vine în parlament nu doar cu Acordul de retragere negociat cu Bruxellesul ci și cu demisia în cazul unui vot favorabil.

Sunt negocieri om cu om, iar rezultatul se anunță unul foarte strâns.

Între timp, mai multe țări europene cheltuiesc milioane de euro și au adoptat măsuri de urgență pentru a înfrunta un Brexit dur.

Franța, spre exemplu, a angajat 700 de ofițeri vamali și inspectori veterinari, întrucât se află în prima linie a impactului.

Jurnaliștii au fost invitați să vadă cum merg pregătirile în zona Eurotunelului. Au fost investiți 15 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii și adaptarea controalelor.

Se așteaptă, în cazul unui divorț fără acord, ambuteiaje de zeci de km de camioane, care vor aștepta să fie controlate înainte de trecerea frontierei.

S-a negociat în spatele ușilor închise un calendar al înlocuirii actualului premeir în cazul în care Acordul Brexit va fi aprobat.

Theresa May ar urma să rămână în funcție până în iulie, cel mai târziu.

Orice negocieri viitoare cu UE ar urma să fie preluate de succesorul său din rândul conservatorilor britanici.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă