Acordul asupra Brexit ar urma să fie validat la un summit excepțional al Uniunii Europene, pe 25 noiembrie, la Bruxelles

Acordul la care s-a ajuns asupra Brexitului ar urma să fie validat într-un summit excepțional al Uniunii Europene, pe 25 noiembrie, la Bruxelles. În așteptare, documentul stârnește controverse. Iar liderii Uniunii încearcă să își păstreze tonul optimist, deși admit că iau în continuare în calcul varianta unui Brexit fără acord.

15 Noiembrie 2018, 19:30 (actualizat 15 Noiembrie 2018, 20:07) Știrile TVR |

"Suntem obosiți" recunoștea negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, în prima declarație după aflarea veștilor de la Londra.

Astăzi, în timp ce premierul May se adresa parlamentului britanic, Barnier analiza documentul la sediul din Strasbourg al Parlamentului European, împreună cu liderii grupurilor politice.

Negociator-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier: Nu am terminat munca. Mai avem un drum lung de parcurs, de ambele părţi.

În zilele următoare, documentul va fi analizat de toate statele membre.

Ambasadorii acestora la Bruxelles se vor reuni apoi pentru discuții și pentru a da mandat Comisiei să finalizeze declarația politică comună Marea Britanie-Uniunea Europeană. Până marțea viitoare trebuie să fie gata.

Va urma o nouă evaluare făcută de țările membre și semnarea, duminica viitoare.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk: Încă de la început, nu am avut nicio îndoială că este o situaţie în care toată lumea are de pierdut. Iar negocierile noastre sunt doar despre cum să ţinem sub control daunele.

Odată semnat, acordul de Brexit trebuie ratificat de parlamentul britanic, de parlamentele naționale ale statelor din UE și de Parlamentul European.

Și totul trebuie să se întâmple până la 29 martie anul viitor, data divorțului de Marea Britanie. Așa că mai sunt multe hopuri de trecut.

Nesiguranța e alimentată chiar de incertitudinea politică din Marea Britanie.

Premierul francez declara că toată lumea trebuie să se pregătească de un Brexit fără acord, având în vedere că documentul se poate împotmoli în câteva parlamente naționale.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 26°C 29°C
IASI 23°C 28°C
CLUJ 23°C 26°C
CONSTANTA 18°C 19°C
CRAIOVA 24°C 30°C
BRASOV 23°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI