Acord pentru transplant cu Republica Moldova. Pacienții au mai multe șanse, pentru că cele două țări fac schimb de organe

2 septembrie 2019, 19:49

Georgiana a fost diagnosticată acum 19 ani cu hepatită autoimună. Adică sistemul imunitar îi atacă celulele hepatice. Medicii i-au spus că are nevoie de transplant de ficat şi au pus-o pe lista de aşteptare. Trei ani mai târziu, a primit o şansă la viaţă. Anul acesta, starea ei s-a agravat, aşa că a avut nevoie de un nou transplant.

Georgiana a primit un nou ficat săptămâna trecută. Femeia e profesoară de canto şi abia aşteaptă să se întoarcă printre copii. Ştie că astăzi trăieşte doar pentru că familia unui pacient aflat în moarte cerebrală şi-a dat acordul pentru prelevarea organelor.

Alţi oameni aşteaptă şi ei un transplant.

În jur de 6.000 de români se află pe listele de aşteptare. 31 au nevoie de o nouă inimă. Peste 3.000 de rinichi. Iar 615 pacienţi aşteaptă să primească un nou ficat.

Pacienţii de pe listele de aşteptare au acum mai multe şanse. România a încheiat un acord cu Republica Moldova.

„A intrat deja în vigoare. Prevede schimbul de organe între cele două ţări astfel încât atunci când un organ recoltat nu este compatibil pe teritoriul României cu niciun pacient el va putea fi oferit pacienţilor din Republicii Moldova şi viceversa”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

În cazul unei urgențe medicale, cele două agenții de transplant vor încerca să găsească soluții.

România a semnat de curând un acord şi cu Ungaria.

Ministerul Sănătăţii susţine că urmează discuţii şi cu Italia pentru încheierea unui acord.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite