Acord pentru formarea Guvernului: Florin Cîțu – propus premier, PNL va avea șefia Camerei Deputaților, USR PLUS șefia Senatului. Cum se împart ministerele

18 decembrie 2020, 07:51

Zece ore de negocieri au dat roade astăzi: PNL, USR PLUS și UDMR au bătut palma pentru ce era mai greu pentru a începe colaborarea. Florin Cîţu are susținere pentru a deveni premier, iar Ludovic Orban să obțină şefia Camerei Deputaților. S-au împărțit și ministerele, 18 la număr, dar delegațiile celor trei partide mai au de pus la punct programul comun de guvernare.

ACTUALIZARE 19.10 Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat vineri că PNL, USR PLUS şi UDMR au convenit asupra structurii Guvernului şi a funcţiilor de conducere din Parlament. Declarațiile liderilor coaliției PNL – USR PLUS – UDMR:

Ludovic Orban: Astăzi, cele trei formaţiuni politice care au exprimat această voinţă au ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte constituirea Guvernului, structura Guvernului şi, de asemenea, poziţiile care vor fi ocupate de cele trei formaţiuni politice pentru cele mai importante funcţii în stat. În ceea ce priveşte funcţiile cele mai importante în stat, Florin Cîţu este candidatul la funcţia de prim-ministru susţinut de UDMR, USR PLUS şi PNL. În ceea ce priveşte cele două poziţii de preşedinte de la Parlament, preşedintele Senatului va aparţine unui candidat din partea USR PLUS, preşedintele Camerei Deputaţilor unui candidat din partea PNL. Viitorul Guvern va avea doi vicepremieri şi 18 ministere, din care 9 vor fi conduse de reprezentanţi ai PNL, 6 de reprezentanţi ai USR PLUS şi 3 de reprezentanţi ai UDMR.

PNL va gestiona Ministerul de Externe, Ministerul Apărării, Ministerul Finanțelor, Ministerul Internelor, Ministerul Educației, Ministerul Energiei, Ministerul Agriculturii, Ministerul Muncii, Ministerul Culturii.

Dan Barna: Am găsit cea mai bună soluție pentru coaliție. Portofoliile asumate de USR PLUS sunt: Justiția, Transporturi, Sănătate, Cercetare și Inovare și Digitalizare, Economie și Antreprenoriat.

Dacian Cioloș: Avem mai multe proiecte pe Justiție, dincolo de a repara ce a stricat PSD. Avem Fondurile Europene – inclusiv PNRR, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Am pus într-un singur minister Cercetarea, Inovarea și Digitalizarea pentru că e nevoie în economie. Negocierile nu s-au finalizat, mai avem programul de guvernare, dar eu cred că ce a fost mai greu a trecut.

ACTUALIZARE Telejurnal 14.00 Formula politică pentru conturarea unei majorități se pare că se construiește în jurul ipotezei cu Florin Cîțu, actualul ministru al Finanțelor, ca propunere de premier susținută de toate cele 3 partide aflate la negocieri.

Mai mult, USR-PLUS este pe punctul de a accepta ca Ludovic Orban să ocupe funcția de președinte al Camerei Deputaților, la schimb cu compensații majore. În interior s-a ajuns la ideea unui acord de principiu – viitorul guvern să fie constituit din 18 ministere, din care 8 portofolii să revină liberalilor, 7 celor de la USR-PLUS și 3 celor de la UDMR.

ACTUALIZARE Telejurnal 12.00 Cei de la USR-PLUS vor să își vândă foarte scump pielea astăzi la discuțiile de la Vila Lac 1, a transmis Marius Vulpe, pentru Telejurnal TVR2.

Se prefigurează un acord de principiu, în urma căruia USR-PLUS condiționează numirea celor doi liberali – Ludovic Orban la șefia Camerei Deputaților și Florin Cîțu premier – de obținerea a 7 portofolii în guvern, din totalul de 18.

Potrivit unor surse, s-a discutat inclusiv pe varianta actualului guvern, variantă în care USR-PLUS a cerut paritate – 8 ministere la 8 – și încă 2 ministere pentru UDMR.

În noua formulă de discuție, PNL ar urma să primească 8 ministere, USR-PLUS 7, iar UDMR 3 portofolii.

ACTUALIZARE Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au reluat astăzi negocierile privind viitoarea guvernare și spun că toate variantele rămân pe masă.

Discuţiile au reînceput la Vila Lac din Capitală.

Deocamdată, echipele discută cum va arăta programul de guvernare, dar de azi reîncepe împărțirea celor mai importante funcții din stat, motivul pentru care precedentele discuții au ajuns în impas.

Ludovic Orban a evitat să estimeze când vom avea un guvern nou, dar Kelemen Hunor a avansat ca termen finalul anului.

USR a respins anterior un guvern condus de Ludovic Orban.

Alianţa a mai precizat că, deşi a fost acuzată că vizează preşedinţia Camerei Deputaţilor „doar pentru a adăuga o funcţie la palmares”, această Cameră a Parlamentului este decizională pe majoritatea domeniilor în care USR-PLUS îşi propune să promoveze reforme importante.

De când au debutat discuţiile pentru formarea coaliţiei de centru-dreapta şi pentru creionarea programului de guvernare, am fost acuzaţi că vizăm preşedinţia Camerei Deputaţilor doar pentru a adăuga o funcţie la palmares. Adevărul este că, în actualul sistem de funcţionare a Parlamentului, Camera Deputaţilor este Cameră decizională pe majoritatea domeniilor în care USR PLUS îşi propune să promoveze reforme importante pentru România. Lucru care se poate vedea foarte uşor prin parcurgerea Angajamentelor USR PLUS la guvernare, respectiv a Constituţiei şi a Regulamentului Camerei Deputaţilor„, au precizat reprezentanții alianței, într-o postare pe Facebook.

UDMR e de acord cu variantele PNL de premier, dar vrea ca șefia celor două camere să fie împărțită celorlalți parteneri de coaliție.

PSD a decis ca liderii județeni și membrii din conducerea partidului să nu ocupe funcții de conducere în noul Parlament, care se va reuni în prima ședință pe 21 decembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite