CORESPONDENȚĂ DE LUCIAN PÎRVOIU

Acord pentru Brexit. Drepturile europenilor din Regat garantate, negocierile pot intra în faza a doua

Românii din Marea Britanie nu au de ce să își facă griji în legătură cu viitorul lor. Nu vor fi trimiși acasă după Brexit. În negocierile dintre Londra și Bruxelles au fost clarificate în principiu drepturile cetățenilor după divorțul britanicilor. Amănunte în corespondența de la Lucian Pîrvoiu.

08 Decembrie 2017, 21:31 (actualizat 08 Decembrie 2017, 21:59) Știrile TVR |
$article.media.images[0].description
Acord pe dosarul Brexit"

Drepturile cetățenilor - aceasta a fost prima condiție pe care europenii au pus-o Marii Britanii în momentul deciziei acesteia de a părăsi Uniunea.

THERESA MAY, premierul Marii Britanii: "Acordul la care am ajuns asigură drepturile celor trei milioane de europeni din Regat şi a un milion de britanici din UE".

Prin urmare, românii stabiliți în Marea Britanie pot sta liniștiți, pentru că nimeni nu îi va obliga să revină în țară după ieșirea Marii Britanii din UE. Se vor bucura de același statut ca și până în prezent.

Michel Barnier, negociator-șef al UE pentru Brexit: "Toţi cetăţenii care s-au instalat în Regatul Unit sau în UE înainte de Brexit vor putea continua să trăiască, să lucreze, să studieze, ca şi până acum. Membrii familiilor, soţi, copii, bunici, vor avea dreptul de a se alătura rudelor pe viitor, dacă nu trăiesc acum în Regatul Unit".

De asemenea, un copil născut într-o familie de români după momentul Brexitului se va bucura de aceleași drepturi ca și părinții săi. Un român care a lucrat în Marea Britanie sau care are dreptul conform legislației la ajutor social sau alocație pentru copii va avea aceleași drepturi ca și în prezent și va putea transfera aceste prestații sociale în orice țară UE, când va dori.

Acordul de astăzi va fi prezentat șefilor de state și guverne în Consiliul European de iarnă de săptămâna viitoare. Dacă aceștia își vor da acordul se va trece în faza următoare a negocierilor, care ar trebui finalizate în octombrie 2018, pentru că la sfârșitul lui martie 2019 UK să iasă efectiv din Uniunea Europeană.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 23°C
IASI 19°C 17°C
CLUJ 17°C 14°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 22°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI