Acord în coaliție privind modificarea reformei pensiilor speciale, conform rigorilor CCR. Procedură accelerată pentru adoptarea noilor propuneri. De marți, în comisii

9 octombrie 2023, 23:11

Marcel Ciolacu, premierul României:Am făcut ultimele modificări, conform cerinței CCR și nu mai era în discuție impactul, fiindcă oricum impactul nu e pentru trecut, e pentru viitor. Nicio lege nu poate fi aplicată în trecut, tot impactul e pentru viitor. S-a acceptat impozitarea peste salariul mediu pe economie cu încă 10 procente și calculul parcă pe ultimele 48 de luni – calculul pensiei la magistrați. (…) Cel mai important e să creeze un T zero, de unde să știm exact regulile și regulile totuși să fie la toată lumea la fel. S-a încheiat acea anomalie în care câștigai mai mult la pensie decât în activitate. Mai era o anomalie – calculul pensiei pe ultima lună de salariu. Căutați-l pe fostul procuror general să vedeți cum și-a înghesuit toate veniturile pe ultima lună ca să iasă cu o pensie peste 100.000 de lei.

Cu noile modificări s-a încercat găsirea unui echilibru între solicitările Comisiei Europene și decizia Curții Constituționale, declară ministrul Justiției.

Se modifică baza și modul de calcul. Impozitul se va calcula diferit la partea contributivă de cea necontributivă. În final, va fi o creștere cu 20%.

Nicolae Ciucă, preşedintele PNL:Aici nu este vorba despre o poziție a cuiva, dacă ne convine sau nu, este o soluție care trebuie asumată. (…) Sunt chestiunile legate de timpii prin care se ajunge la corelarea între vechimea minimă și vechimea maximă, timpul de asemenea limită la care se ajungea într-un final în 2045.

Nicolae Ciucă nu exclude posibilitatea ca și noua formă a legii pensiilor speciale să fie atacată la CCR.

În momentul de fața, pensia medie a magistraților este de aproape 21.600 de lei, de 10 ori mai mare decât pensia medie din sistemul de contributivitate. Cât sunt salariați, magistrații beneficiază și de plata chiriei locuinței dacă sunt detașați din localitatea de domiciliu.

Magistrații au atacat legea inițială la Curte, iar judecătorii au admis sesizarea.

CCR a cerut raportarea la ultimul venit. Acum e la 48 de luni, în noua propunere.

România s-a angajat prin PNRR să reformeze pensiile de serviciu. Adoptarea noii legi e garanția pentru accesarea banilor din tranșa a treia de plată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite