Acord al opoziției pentru șefia Camerei Deputaților: Raluca Turcan, nominalizarea PNL, USR și PMP

28 mai 2019, 18:38

„Momentul desemnării președintelui Camerei Deputaților este un moment care poate să pună bazele acestei agende reformatoare de priorități pentru cetățenii României. Și ne-am bucurat astăzi să ajungem la un acord comun, de susținere a unui singur candidat din partea celor 3 formațiuni – PNL, USR și PMP – în persoana mea, pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților”, a anunțat Raluca Turcan.

Dan Barna, președintele USR: „Mesajul pe care cetățenii români l-au transmis la urne a arătat că așteptarea este una de construcție și de alternativă consistentă la cei 3 ani și jumătate de coșmar, epoca Dragnea s-a încheiat luni, prin decizia instanței, și trebuie să ne întoarcem la construcția României. Sunt mai multe priorități despre care am discutat și am abordat această chestiune a nominalizării candidatului pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților în contextul mai larg al agendei de priorități imediate, printre care se găsește și inițiativa ‘Fără penali’, care are așteptarea directă a peste un milion de cetățeni, chestiunea rezultată după porcăria de duminică din diaspora, chestiunea votului prin corespondență și deschiderea discuțiilor pentru votul electronic, de asemenea subiectul acela al pensiilor speciale care sunt o adevărată povară, care destabilizează funcționarea bugetului de pensii”.

„După tot ceea ce s-a întâmplat, opoziția are tot dreptul să revendice această funcție importantă în stat și nu venim doar cu o nouă conducere și cu o agendă reformatoare. Subliniez încă o dată: ceea ce s-a întâmplat în diaspora este de neiertat. Ministrul Meleșcanu trebuia să plece demult, iar noi avem obligația ca, în cel mai scurt timp, să adoptăm legea votului prin corespondență pentru alegerile prezidențiale, legea votului electronic pentru a le permite cât mai multor cetățeni de pe toate continentele lumii să poată vota și, în mod obligatoriu, să eliminăm pensiile speciale pentru politicieni și nu numai”, a subliniat, la rândul său, președintele PMP, Eugen Tomac.

Comisia juridică a adoptat astăzi două proiecte de hotărâre care vizează vacantarea funcției de deputat și funcției de președinte al Camerei Deputaților a lui Liviu Dragnea, iar deputații urmează să ia act de hotărâri în plen, precizează Mediafax.

„Am îndeplinit procedura prevăzută de statutul deputaților și de regulamentul Casmerei Deputaților în ceea ce privește vacantarea în primul rând a funcției de deputat a domnului Liviu Dragnea și, în momentul în care îți încetează mandatul, automat încetează și funcția de conducere. Fapt pentru care au fost adoptate cu avuize favorabile două proiecte de hotărâre care urmează a intra în plenul Camerei Deputaților și a fi luate act de aceste hotărâri”, a declarat președintele Comisiei juridice, Nicușor Halici.

Propunerea de vacantare a fost adoptată în unanimitate, în cadrul Comisiei juridice. Astfel, proiectele de hotărâre se vor duce în plenul Camerei Deputaților.

Potrivit unor surse politice, parlamentarii vor lua act de decizia Comisiei juridice miercuri.

Ministerul Justiției a înaintat Biroului permanent al Camerei Deputaților o scrisoare prin care informează că Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite