Acoperirea vaccinală la nivel național este de 31%. Campania de imunizare în învățământul preuniversitar debutează pe 13 septembrie

7 septembrie 2021, 11:17

„Acoperirea, din populaţia rezidentă eligibilă de peste 12 ani, este de circa 31%. (…) Acoperirea vaccinală în municipiul Bucureşti se apropie de 50%, vorbim de 49,4%. Urmează judeţul Cluj cu aproape 46%, judeţul Sibiu cu 39%, Timiş 36,3%, Constanţa 36,5%, Braşov 36,3%. Mai avem doar două judeţe, Giurgiu şi Suceava, care au o rată de acoperire sub 20%, în rest toate judeţele au rată de acoperire vaccinală de peste 20%”, a precizat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Preşedintele CNCAV a menţionat că până la data de 6 septembrie au fost vaccinate 5,28 milioane de persoane cu cel puţin o doză, din care, cu schemă completă, 5,17 milioane de persoane.

„Au fost stabilite măsurile pentru asigurarea vaccinării în unităţile de învăţământ a elevilor, studenţilor, părinţilor acestora şi a personalului propriu. Practic, este cadrul metodologic după care se va desfăşura procesul de vaccinare în unităţile de învăţământ. Se transmite în cursul acestei dimineţi această instrucţiune, atât către Ministerul Sănătăţii, Direcţiile de Sănătate Publică, cât şi către Ministerul Educaţiei pentru a colabora în vederea implementării programului de vaccinare”, a detaliat Valeriu Gheorghiţă.

Şeful CNCAV a precizat că se va desfăşura „o campanie specială” pentru vaccinarea elevilor, a familiilor acestora, a studenţilor, personalului didactic şi nedidactic.

„Această acţiune de vaccinare se derulează pentru o perioadă de circa două luni pentru învăţământul preuniversitar şi două luni pentru învăţământul universitar, pentru doza unu, ulterior, în oglindă, se va continua cu administrarea celei de a doua doze. Practic, pentru sistemul preuniversitar, activitatea de vaccinare debutează în 13 septembrie şi se va încheia pe 15 noiembrie, iar pentru învăţământul universitar debutează la 1 octombrie şi se finalizează pe 1 decembrie. De menţionat că în învăţământul universitar există posibilitatea de a se organiza chiar mai devreme aceste puncte de vaccinare”, a completat Valeriu Gheorghiţă, citat de Agerpres.

Pentru învăţământul preuniversitar, a explicat acesta, acţiunea de vaccinare se desfăşoară în trei modalităţi: „fie cu echipe mobile de vaccinare, fie prin înfiinţarea unor cabinete proprii de vaccinare în cabinetele medicale, fie prin arondarea unităţilor de învăţământ la centrele de vaccinare din proximitate care folosesc unul dintre cele două vaccinuri ce au recomandare de administrare la persoanele cu vârsta de peste 12 ani, respectiv Pfizer sau Moderna”.

Preşedintele CNCAV a adăugat că pentru învăţământul universitar se vor organiza cabinete de vaccinare în incinta cabinetelor medicale din campusurile universitare sau în alte spaţii corespunzătoare.

„Vaccinarea se va asigura fie de personalul medico-sanitar propriu, încadrat în cabinetul medical respectiv, fie de echipe mobile de vaccinare, alocate prin grija direcţiilor de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti”, a mai spus el.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiţă, autorităţile îşi doresc ca până la data de 10 septembrie spaţiile identificate să fie evaluate de specialişti din cadrul direcţiilor de sănătate publică pentru învăţământul preuniversitar şi, până la sfârşitul lunii octombrie, pentru învăţământul universitar, pentru a se începe activitatea de organizare a cabinetelor de vaccinare şi a spaţiilor în care se vor derula vaccinările cu echipe.

„Se va stabili un program de vaccinare în una sau mai multe zile pe săptămână, în funcţie de solicitări, iar acest program va fi adaptat astfel încât să asigure accesibilitate cât mai mare la vaccinare, fie într-un program de dimineaţa, alternativ cu un program de după-amiaza, pentru a da posibilitatea mai multor persoane de a reuşi să ajungă la vaccinare”, a adăugat el.

Şeful CNCAV a dat detalii şi în ceea ce priveşte planificarea la vaccinare cu ajutorul echipelor mobile.

„Săptămânal, prin grija conducerii unităţii de învăţământ, se va face catagrafierea persoanelor eligibile care îşi exprimă intenţia de vaccinare şi se va întocmi o situaţie numerică a acestora, care va fi transmisă către direcţiile de sănătate publică pentru a organiza echipele mobile de vaccinare şi pentru a stabili numărul de doze ce trebuie repartizate către unitatea de învăţământ. Aceste solicitări se fac cu cel puţin 48 de ore anterior deplasării echipei mobile, tocmai pentru a avea timp de organizare a activităţilor logistice”, a explicat medicul.

Conform acestuia, pentru vaccinarea în unităţile de învăţământ care vor avea centre de vaccinare proprii se va stabili programul de lucru care va fi afişat la loc vizibil, iar „prezentarea la vaccinare se va face fără programare”.

Pentru vaccinarea în unităţile de învăţământ care sunt arondate unor centre de vaccinare din proximitate, prezentarea se poate face atât direct la centrul de vaccinare, fără programare, sau cu programare prealabilă în platformă, a spus Valeriu Gheorghiţă.

De asemenea, a precizat acesta, minorii vor fi însoţiţi la vaccinare de către aparţinătorii adulţi şi toate vaccinările se fac doar după exprimarea consimţământului informat, formularul de exprimare a consimţământului putând fi descărcat anterior prezentării la vaccinare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite