Achizitii in pandemie. Neregulile scoase la iveală de un control al Curții de Conturi, la mai multe primării și instituții publice

13 august 2020, 19:57

Potrivit Curții de Conturi, primăria Ariceștii-Rahtivani, din Prahova, a cumpărat de la o firmă 200 de bidoane de 10 litri cu detergent pe bază de soluție de clor, la prețul de 550 de lei pentru un bidon. Asta în condițiile în care firma a cumpărat același bidon cu doar 10 lei. A rezultat astfel un adaos comercial de 5.400%.

Primarul spune că a renunțat la achiziție în urma controlului Curții de Conturi.

Raportul scoate la iveală și că primaria orașului Vălenii de Munte din Pahova a cumpărat soluții dezinfectate care nu erau avizate ca biocide. Făceau parte din categoria produselor cosmetice, a gelurilor igienizante.

Auditorii au descoperit și nereguli legate de plata cheltuielilor pentru persoanele în carantină.

De exemplu, primăria Făgăraș a decontat prețul cazării pentru zile în care nu a fost carantinată nicio persoană.

Iar primăria Botoșani a plătit indemnizații de cazare pentru persoane amendate care trebuiau singure să suporte cheltuielile.

Raportul arată și probleme la nivel central. De exemplu, compania de stat UNIFARM a vândut spitalelor măști de protecție cu adaos de 71%.

Raportul de control al Curții de Conturi privind modul în care au fost folosiți banii publici în perioada stării de urgență a fost depus la Parlament.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite