Achizitii in pandemie. Neregulile scoase la iveală de un control al Curții de Conturi, la mai multe primării și instituții publice

Măști și substanțe dezinfectante cumpărate la suprapreț, geluri cosmetice folosite în loc de biocide, servicii de cazare pentru persoane care nu au stat în carantină. Sunt doar câteva dintre neregulile scoase la iveală de un control al Curții de Conturi, realizat la mai multe primării și instituții publice. Auditorii au calculat un prejudiciu de aproximativ 8 milioane de euro.

13 August 2020, 19:57 (actualizat 13 August 2020, 22:40) Știrile TVR |
Achizitii in pandemie
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Potrivit Curții de Conturi, primăria Ariceștii-Rahtivani, din Prahova, a cumpărat de la o firmă 200 de bidoane de 10 litri cu detergent pe bază de soluție de clor, la prețul de 550 de lei pentru un bidon. Asta în condițiile în care firma a cumpărat același bidon cu doar 10 lei. A rezultat astfel un adaos comercial de 5.400%.

Primarul spune că a renunțat la achiziție în urma controlului Curții de Conturi.

Raportul scoate la iveală și că primaria orașului Vălenii de Munte din Pahova a cumpărat soluții dezinfectate care nu erau avizate ca biocide. Făceau parte din categoria produselor cosmetice, a gelurilor igienizante.

Auditorii au descoperit și nereguli legate de plata cheltuielilor pentru persoanele în carantină.

De exemplu, primăria Făgăraș a decontat prețul cazării pentru zile în care nu a fost carantinată nicio persoană.

Iar primăria Botoșani a plătit indemnizații de cazare pentru persoane amendate care trebuiau singure să suporte cheltuielile.

Raportul arată și probleme la nivel central. De exemplu, compania de stat UNIFARM a vândut spitalelor măști de protecție cu adaos de 71%.

Raportul de control al Curții de Conturi privind modul în care au fost folosiți banii publici în perioada stării de urgență a fost depus la Parlament.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI