Achitări pe bandă rulantă în dosarul contrabandei din vămi. După 10 ani de anchete și procese, faptele nu există, pentru că ele reieșeau din interceptări, declarate ulterior neconstituționale

La aproape 10 ani după cea mai mare operaţiune a DNA în vămi, instanţa a dat verdictul: achitări pe bandă rulantă. Este decizie definitivă a Curții de Apel Suceava în dosarul în care DNA a trimis în judecată un preot, 32 de vameşi şi poliţişti de frontieră şi cinci traficanţi, acuzaţi de contrabandă prin Vama Siret.

10 Noiembrie 2022, 10:54 (actualizat 10 Noiembrie 2022, 11:56) Știrile TVR |

Achitările au venit după doi ani de anchete şi 8 ani de procese, iar motivul este tranşant: fapta nu există!

Procurorii arătau la acea vreme că banii din şpăgi erau adunaţi în găleţi. În 2014, un preot din judeţul Botoşani a fost acuzat de procurorii DNA că a inițiat, constituit și coordonat un grup infracțional de contrabandă cu țigări din Ucraina, în complicitate cu politiști de frontieră și vameși. Prejudiciul provocat statului în acest caz a fost de peste 1,5 milioane de lei, conform DNA.

Jurnalista TVR Liliana Năstase spune că acest tip de dosar era, la vremea respectivă, o recomandare și o impunere a Uniunii Europene pentru stârpirea corupției din vămi, tocmai în vederea aderării, la un moment dat, la Schengen. "La vremea respectivă acțiunile au fost, unele, de succes, pentru că au fost destructurate rețele întregi de luare de mită, trafic de influență, contrabandă în vămile din România. Sunt acțiuni pe care nu le putem contesta",  în ciuda verdictului, spune jurnalista.

"Ancheta a durat doi ani și, între timp, a intervenit acel vid legislativ, legi proaste și legi care încălcau drepturile fundamentale ale oamenilor, în speță dreptul la un proces echitabil și dreptul la viață privată, prin folosirea excesivă a interceptărilor din dosare. Și acest dosar, ca multe dosare de la vremea respectivă, a fost creat aproape exclusiv din interceptări, din care reieșeau foarte clar faptele respective pentru care s-a și început urmărirea penală, iar ulterior a urmat un flagrant unde au fost găsite gălețile cu bani și s-au găsit și persoane care și-au recunoscut vina", explică Liliana Năstase.

Cu urmare a deciziei CCR din 2014 prin care interceptările făcute de SRI au fost declarate ca fiind neconstituționale în dosarele penale, toate aceste probe au fost înlăturate. "Aici este o greșeală cumulată a întregului sistem judiciar, dublată de legislația inconsecventă și insuficientă", spune jurnalista. Pentru că la vremea respectivă procurorii s-au mulțumit ca probă principală să fie interceptările, s-a ajuns ca sute de dosare să fie închise, iar prejudiciile nu au mai fost recuperate niciodată.

"Atâta timp cât probele principale, în proporție de 90 la sută, au dispărut din dosar, evident că fapta nu există. Sigur că, din punct de vedere juridic, poate că este un verdict corect. Din punct de vedere moral și al legislației făcute de Parlamentul României sau chiar de Guvern - pentru că am trăit ani de zile în majoritate prin ordonanțe de guvern date pe justiție - ne-au adus in situația în care marile dosare de fapt au fost marile eșecuri", conchide Liliana Năstase.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 26°C
IASI 26°C 27°C
CLUJ 26°C 23°C
CONSTANTA 21°C 22°C
CRAIOVA 25°C 25°C
BRASOV 23°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI