Achitarea datoriei istorice către stat, una din condițiile guvernului pentru prelungirea memorandumului cu KazMunaiGaz

12 noiembrie 2017, 14:45

Memorandumul dintre statul român și fostul The Rompetrol Group a fost semnat în februarie 2013 şi prelungit de mai multe ori.

În toţi aceşti ani nu au fost îndeplinite două prevederi importante.

Kazahii ar fi trebuit să cumpere cu 200 de milioane de dolari 26% din acţiunile Rompetrol de la statul român. Şi, mai important, urmau să participe la înfiinţarea unui fond comun de investiţii în energie estimat la un miliard de dolari.

În plus, Rompetrol are probleme cu justiţia. DIICOT a pus sechestru anul trecut pe bunurile Rompetrol – rafinăria Petromidia, benzinariile și alte active, într-un dosar care vizează chiar datoriile istorice ale companiei.

Reprezentanţii KazMunaiGaz şi cei ai companiei chineze care vrea să preia pachetul majoritar al societăţii kazahe ar vrea o soluţie rapidă.

Au avut o întâlnire cu premierul Mihai Tudose, cu miniştrii Energiei, Economiei şi Finanţelor. Premierul a anunţat că, pentru a discuta despre o nouă prelungire a memorandumului, trebuie îndeplinite două condiţii: achitarea datoriei către statul român şi soluţionarea cauzei din justiţie.

Mihai Tudose a subliniat că ambele condiţii trebuie îndeplinite cumulativ, altfel statul nu va mai putea lua în calcul înţelegerea din 2013.

Toate aceste detalii au fost comunicate de Ministerul Energiei. Asta după ce reprezentanții KazMunaiGaz au precizat că au primit asigurări de la partea română privind urgentarea demersurilor pentru implementarea memorandumului.

„Avem confirmarea că lucrurile vor fi accelerate și vom vedea soluții rapide”, a declarat Azamat Zhangulov, vicepreședinte senior al companiei.

„Vrem să ne asigurăm că, în continuare, investițiile noastre sunt sprijinite de către stat. Acum avem sechestru asupra activelor rafinăriei, iar primul pas ar trebui să fie ridicarea sechestrului, care în prezent împiedică investițiile”, a adăugat oficialul.

Recentele discuţii au loc şi în contextul în care preluarea KazMunaiGaz de către chinezi ar urma să fie finalizată în această lună.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite