„Acesta este momentul în care totul devine real”. A început construcția celui mai mare telescop din lume

Segment din SKA
Segment din SKA
5 decembrie 2022, 12:27

Împărțită între Africa de Sud și Australia, cu un sediu în Marea Britanie, instalația va aborda cele mai mari întrebări din astrofizică. Aceasta va efectua cele mai precise teste ale teoriilor lui Einstein și chiar va căuta extratereștri.

„Acesta este momentul în care totul devine real” , a declarat profesorul Phil Diamond, directorul general al Organizaţiei SKA. „A fost o călătorie de 30 de ani. Primii zece ani au fost dedicaţi dezvoltării conceptelor şi ideilor. Al doilea deceniu a fost dedicat dezvoltării tehnologiei. Iar apoi, ultimul deceniu a fost dedicat proiectării detaliate, asigurării amplasamentelor, obţinerii acordului guvernelor pentru a înfiinţa o organizaţie de tratat (SKAO) şi pentru a furniza fondurile necesare pentru a începe”, a declarat acesta pentru BBC.

Per total, vor fi instalate aproximativ 200 de antene parabolice și peste 131.000 de antene mici, de dimensiunea unor brazi de Crăciun.

Reţeaua de telescoape va fi de opt ori mai sensibilă decât telescoapele actuale și va cartografia cerul de 135 de ori mai rapid. SKA va putea detecta semnale radio din trecutul foarte îndepărtat al Universului, inclusiv de acum mai bine de 13 miliarde de ani, în primele sute de milioane de ani de după Big Bang. U

Una dintre marile misiuni ale SKA va fi aceea de a urmări întreaga istorie a hidrogenului, cel mai abundent element din Univers.

Instalarea primelor antene începe în regiunea Wajarri din Australia și vor demara lucrările și în regiunea Karoo din Africa de Sud. Până în prezent investițiile se ridică la 500 milioane euro și bugetul este de 2 miliarde euro, până în 2028. Foarte probabil că bugetul va fi depășit și că telescopul va fi complet funcțional mai târziu decât se prognozează. Important este însă că se construiește. Primul moment de referință ar trebui să fie în 2024, când patru antene parabolice din Australia vor putea intra în legătură cu șase antene în Africa de Sud, pentru a forma un observator astronomic incipient care va fi apoi dezvoltat mai departe.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite