„Acesta era programul dumneavoastră favorit”. Mass media private din Polonia au încetat emisia din cauza taxei pe veniturile din publicitate

Anunt pe mai multe site-uri ale mass media private din Polonia
Anunt pe mai multe site-uri ale mass media private din Polonia
10 februarie 2021, 12:18

O nouă taxă cu privire la veniturile din publicitate, care variază între 2 şi 15% în funcţie de mărimea companiei, este trecută cu rapiditate prin Parlamentul de la Varşovia. Guvernul polonez susţine că taxa va ajuta la strângerea de fonduri pentru sănătate şi cultură, domenii afectate de pandemia de coronavirus.

„Acesta este pur şi simplu un şantaj”, se arată într-o scrisoare trimisă anterior premierului Mateusz Morawiecki şi semnată de 43 de organizaţii de media, printre care cele mai importante ziare şi reviste din Polonia, precum şi principalele canale independente de televiziune. Printre semnatari se numără Ringier Axel Springer Polska, un joint venture elveţiano-german care deţine cele mai importante media din Polonia.

Companiile semnatare susţin că taxa va crea noi inegalităţi între media publice şi cele private, adăugând că va reprezenta o nouă lovitură la adresa independenţei media.

Televiziunile de ştiri TVN24 şi Polsat News au emis un mesaj special în locul programelor obişnuite, în timp ce portalurile de ştiri TVN24, Onet şi Interia au blocat accesul la articolele online. De asemenea, posturile de radio precum RMF FM, ZET, TOK FM şi Rock Radio s-au alăturat protestului şi au transmis un mesaj special în locul programelor obişnuite.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Piotr Muller, a declarat pentru postul public de televiziune TVP, care nu a încetat să emită, că taxa pe veniturile din publicitate a fost implementată deja în mai multe state din Uniunea Europeană, adăugând că proiectul este în continuare în faza de consultare.

De la venirea sa la putere, în 2015, Partidul Lege şi Justiţie (PiS) a promovat patriotismul şi valorile conservatoare, opunându-se la ceea ce numeşte liberalism şi multiculturalism importat. Parlamentarii PiS susţin că firmele de media din străinătate au mult prea multă influenţă în Polonia. În schimb, criticii Guvernului susţin că noua taxă pe veniturile din publicitate este un mijloc destinat să crească controlul statului asupra mass media.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite