„Aceeași porcărie”. Ce crede Maria V., fiica cea mare a lui Putin, despre Occident, Crimeea, CIA. Mesajele ei de pe un grup Telegram, publicate de un jurnalist

Foto: Captură video
Foto: Captură video
19 mai 2022, 14:33

Dmitri Kolezev, redactorul-șef al site-ului Republic, a publicat această informație miercuri, 18 mai 2022, postând mai multe capturi de ecran primite de la un membru al acelui grup de chat, care arată comentariile lui Voronțova. Mesajele, dacă sunt autentice, oferă o privire rară asupra gândirii politice a uneia dintre cele mai apropiate rude ale președintelui rus, scrie site-ul Meduza.

Voronțova ar fi intrat în grup sub numele de „Maria V”. Atât sursa lui Kolezev din grupul de chat, cât și un jurnalist care cunoaște contul Telegram al lui Voronțova au confirmat că „Maria V.” este fiica lui Putin. Când s-a alăturat grupului, în toamna trecută, Maria V. s-a prezentat drept Maria Voronțova, promoția 2011, ceea ce coincide cu ceea ce știu reporterii despre educația ei.

Există aproximativ 170 de persoane în grupul de chat, iar sursa lui Kolezev spune că membrii mai vechi îi „avertizează periodic pe nou-veniți, dacă cineva intră într-o dispută aprinsă cu [Voronțova]”. Capturile de ecran ale schimburilor de mesaje cu fiica lui Putin indică totuși că alții din grup nu se sfiesc să o confrunte pe diverse probleme.

Potrivit înregistrărilor pe care le-a obținut Kolezev, multe dintre comentariile Voronțovei pe probleme politice și sociale sunt ecoul retoricii tatălui ei, Vladimir Putin. În multe dintre mesaje, ea critică ferm atitudinile occidentale față de Rusia, uneori chiar invocând comploturi diabolice ale Statelor Unite și ale Uniunii Europene:

  • „Ce naivitate. Asta e vorbă de copil. A da vina pe toate și a pune toată responsabilitatea pe o singură persoană este același lucru cu a-ți pune încrederea într-o singură persoană, ca un țar. Aceeași porcărie. Dacă vrei să te deosebești de admiratorii țarismului… ei bine, nu aceasta este modalitatea de a face asta”.
  • „Nimeni din Occident nu vrea ca țara noastră să fie prosperă. Ei au făcut mereu tot posibilul pentru a se asigura că acest lucru nu se va întâmpla. Și vor continua să facă asta. Dacă dintr-o dată, așa cum aproape s-a întâmplat în anii ’90, Rusia devine o parte subordonată cu drepturi depline a materiei prime a Statelor Unite și a UE, voi fi curioasă să văd pe cine dați vina pentru faptul că nu trăim într-o economie prosperă. Nu vă mai jucați, sincer.”
  • „Dar nu crezi că în toate familiile aceste aspecte primesc măcar o oarecare atenție? Pentru propria mea pregătire secundară, de multe ori trebuie să ascult povești de familie în care părinții nu au suficient timp sau resurse pentru a investi în copiii lor (psihologic, emoțional, intelectual, spiritual și așa mai departe)… Și de unde aleg astfel de copii să-și ridice moralul cu privire la faptul de a fi inseparabili de rădăcinile lor? De exemplu, acest grup de oameni este o țintă ușoară pentru tehnicile de control al conștiinței în masă”.
  • „Tehnicile pe care le menționez nu sunt nici noi, nici o fantezie din literatura distopică. Profesorii de specialitate, serviciile de informații, psihologii, de exemplu, sunt foarte conștienți de ele. […]”
  • „În 2008 au început primele sancțiuni, care amenințau că mozzarella va dispărea de pe rafturile magazinelor. Toată lumea s-a speriat, da, cum poate fi asta! Cum vom supraviețui acum? Fără mozzarella italiană! Și acum? Mai respirăm? Așa s-ar părea. Acum avem chiar și propria noastră mozzarella. Și ceva din toate acestea a fost posibil în anii 90? Nu.”
  • „Nu suntem germanii din anii ’30. În caz că am fi, suntem mai mult decât cei pe care i-au vizat”, a argumentat Voronțova într-un alt schimb de mesaje.”

Într-un alt comentariu, Maria V. a spus că Rusia „a pierdut o întreagă generație de creiere în știință și medicină”, mulțumită eforturilor „neobosite” ale omului de afaceri și filantrop George Soros. De atunci, a explicat Voronțova, Rusia s-a străduit să asigure revenirea acestor „creiere” și a dedicat decenii redresării economice. „În anii ’90, noi, Rusia, importam cereale (!). Este o rușine. Și acum suntem unul dintre cei mai mari exportatori [din lume]. A fost și asta din senin? O vrajă sau ceva, sigur. […] Sunt probleme aici? Da, nimeni nu neagă asta. Avem mai mult decât câțiva trădători, există corupție, iar birocrația este monstruoasă. Dar iată o întrebare: cine nu are aceste probleme?”, a întrebat Voronțova pe grupul de chat.

Într-un alt schimb de replici, fiica președintelui Putin a criticat un alt membru al grupului de chat pentru că folosise cuvântul „anexare” pentru a descrie „absorbția” Crimeei de către Rusia în 2014, insistând că un astfel de limbaj trece cu vederea „voința poporului”. Ea a mai susținut că NATO ar fi stabilit o prezență militară permanentă în peninsulă dacă alianța ar fi ajuns vreodată la aceasta și a repetat afirmațiile armatei ruse despre presupusele laboratoare de arme biologice ale SUA pe teritoriul ucrainean.

  • „Am înțeles deja. X se schimbă, dar linia generală a partidului (?) rămâne aceeași. În orice caz… Principalul organism de conducere din Statele Unite este Pentagonul. Pentru mai multe detalii, pot întreba specialiștii”.
  • „[Dar de ce nu este CIA?] CIA controlează mass-media și opoziția rusă. Nu au timp pentru toate.”

Voronțova s-a plâns, de asemenea, că Statele Unite nu se confruntă niciodată cu sancțiuni internaționale pentru războaiele inițiate de Washington și susține teoria conform căreia CIA controlează presa liberă și opoziția anti-Kremlin a Rusiei. „Ce fel de media de știri trăiește din banii cititorilor după ce au fost blocate?” a întrebat ea într-o conversație. Conform capturilor de ecran publicate, însă, există o problemă politică asupra căreia Maria V. a refuzat să comenteze: persecuția comunității LGBTQ din Cecenia.

Kolezev a publicat, de asemenea, capturi de ecran (AICI) care arată răspunsurile inflexibile ale lui Voronțova la întrebările directe despre președintele Rusiei. De exemplu, când a fost întrebată: „Ați dori să vorbiți despre casa de la țară a lui Putin [probabil o referire la palatul președintelui de pe coasta Mării Negre, lângă Gelendzhik]”, Maria V. a răspuns: „Sigur, să o facem”. Când altcineva din grup a comentat, referindu-se la Putin: „Ani de muncă irosiți din cauza unei singure persoane”, fiica lui Putin a răspuns: „Din cauza unei singure persoane… Am vrut să scriu: «Ce interesant», dar nu sunt sigură că este interesant.” Într-un alt schimb de mesaje, ea a spus: „Cunosc personal oameni care au lucrat/lucrează în serviciul de stat, lucrează «până la os» și o fac în beneficiul tuturor”.

„Permiteți-mi să subliniez din nou că nu putem afirma fără echivoc că Maria V. este adevărata Maria Voronțova, fiica lui Vladimir Putin. Dar presupusele dovezi și două surse indică faptul că este. În acest caz, ne putem imagina ce crede cineva din cel mai apropiat mediu familial al președintelui, cu privire evenimentele care se desfășoară astăzi. Dacă aceasta este cu adevărat Maria Voronțova, se pare că rudele mai tinere ale lui Putin împărtășesc viziunea lui asupra lumii. Și asta înseamnă că există mai puține motive pentru a te aștepta la opoziție în cercul interior al lui Putin, iar înseamnă că, în general, este inutil să încerci să apelezi la Maria cu rugăminți de a-și influența tatăl și de a opri războiul, așa cum au încercat să facă activiștii [în cadrul protestelor], în fața casei fostului ei soț din Europa”, a explicat Dmitri Kolezev.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite