Accidentul din Ialomiţa scoate la lumină realitatea dură din multe zone: oameni nevoiţi să caute de lucru la zeci de kilometri distanţă de case. "Ne ducem şi noi să ne hrănim, nu să ne omoare pe şosea"

Nevoia de a-și câștiga traiul de zi cu zi și de a-și crește copiii le-a obligat pe femeile aflate în microbuzul spulberat în Ialomița să-și caute de lucru la zeci de kilometri distanță de case. În comuna lor nimeni nu le-a angajat. Sâmbătă dimineață, în 10 familii speranța pentru viitor s-a frânt și a lăsat în urmă durere, lacrimi și disperare.

 

05 Octombrie 2019, 19:29 (actualizat 05 Octombrie 2019, 20:52) |
Drumul pentru pâine le-a dus la moarte
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Întreaga zi au răsunat clopotele în comuna Munteni Buzău, din judeţul Ialomiţa. Nouă familii se pregătesc de înmormântare. Rudele lor au plecat dimineaţă, înainte de răsăritul soarelui la serviciu, la Bucureşti, dar drumul lor s-a sfârşit brutal la doar câţiva kilometri de casă.

Paraschiva Popa, prietena uneia dintre victime: "Ne ducem şi noi după bani, să ne hrănim, mămică, ca toată lumea, nu să ne omoare pe şosea. (…) Dimineaţă, la 04.20, plecam de aici din colţ, la 06.00 ajungeam acolo la muncă. Şi seara, după-amiaza, ieşeam la 3, la 5 eram acasă".

Această femeie este în concediu, altfel ar fi fost în acelaşi microbuz al morţii. Şi-a pierdut însă prietena, pe Irina Matei, o tânără de 28 de ani, de care avea grijă ca de copilul ei.

Irina lucra în Bucureşti de nevoie. În comună nu sunt locuri de muncă şi nici la Slobozia nu a găsit.

Viorel Matei, tatăl uneia dintre victime: "Ea muncea ca să-și întreţină familia. Că dacă el nu găsea de lucru (…) Mergeau acolo, că acolo au găsit să se angajeze".

Anişoara Matei, mătuşa uneia dintre victime: "Lucra și ea acolo, la magazin, să întrețină copiii, trei fetițe avea".

Cele trei fetiţe rămase orfane vor fi acum crescute de bunica lor.

Toate cele 8 femei decedate erau în aceeaşi situație. Din lipsă de opţiuni în zonă, şi-au căutat de lucru la 100 de kilometri distanţă.

Gheorghe Dorcă, soțul unei victime: "De aproape doi ani (lucra acolo n.r.). Era casieră. (…) Ce salariu? Minim pe economie".

Primăria comunei Munteni Buzău vrea să ajute familiile celor decedaţi cu sume între 1.000 şi 5.000 de lei pentru înmormântare.

Florin Stan, primarul comunei Muntenii Buzău: "O să avem şi un cont deschis pentru treaba asta, poate doritorii să ne ajute. (…) Ei n-au plecat, să zic aşa, cum zicem noi, de graşi de acasă, ei au plecat pentru asigurarea unui trai decent şi a unei zile cât mai confortabile pentru ei".

În Capitală, cele trei magazine la care femeile erau angajate au fost închise.

La intrarea în fiecare dintre cele trei magazine închise compania a afişat anunţuri prin care îşi exprimă regretul pentru cele întâmplate şi anunţă că este alături de familiile îndurerate.

Locuitorii din zonă au ținut să aducă și ei un omagiu.

"Ca şi vecini am zis să aducem şi noi un mic omagiu, este foarte trist, dureros. Sincere condoleanţe familiilor. Să le dea Dumnezeu puterea să treacă mai departe. Le vedeam zilnic, veneam la cumpărături la prânz, regretabil".

"Schimbam vorbe, arătam chiar şi pozele nepoatelor. Foarte drăguţe, foarte amabile, foarte politicoase şi cu spirit aşa, familial".

"Nişte fete drăguţe, foarte serviabile, foarte cumsecade".

De duminică, trupurile celor decedaţi vor fi aduse acasă. În comună vor fi decretate trei zile de doliu.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 13°C
IASI 8°C 12°C
CLUJ 5°C 9°C
CONSTANTA 10°C 13°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 5°C 9°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI