Accident rutier cu 9 morți în Neamț – o dubă a căzut în râul Bistrița. Mărturia singurului supraviețuitor

5 aprilie 2018, 06:08

ACTUALIZARE Au fost demarate mai multe anchete, în urma acestei tragedii. Și deja au fost constatate mai multe nereguli. Duba în care erau cei 10 nu era destinată transportului de persoane, iar șoferul a avut probleme cu legea, în trecut. Imediat după ce duba a fost scoasă din apă, anchetatorii au descoperit că roata din stânga față lipsește. Acest fapt arată că, cel mai probabil, desprinderea roții în timpul mersului a fost cauza principală a tragediei. Grav este că duba era omologată pentru transportul de marfă, nu de persoane. Cei mai mulți muncitori erau așezați pe niște bănci improvizate din lemn.

Viteza este o altă posibilă cauză. Șoferul, în vârstă de 25 de ani, avea permis de doar doi ani și era cunoscut drept vitezoman.

Mai mult, în trecut, fusese condamnat pentru că omorâse un om în bătaie, dar, apoi, a fost eliberat condiționat.  Tot el era cel care forma echipele de muncitori și îi ducea să lucreze la negru, în județele Arad și Alba, la plantat copaci.

Alte concluzii, privind circumstanțele producerii accidentului, sunt așteptate în urma expertizei tehnice a dubei, efectuate de specialiștii Registrului Auto Neamț.

ACTUALIZARE Singurul supraviețuitor al accidentului este pasagerul care stătea pe scaunul din dreapta șoferului. El a povestit că a ieșit din mașină după ce a spart parbrizul cu piciorul.

ACTUALIZARE Echipele de intervenție au găsit și ultima persoană dispărută, după nouă ore de căutări. Bilanțul accidentului a ajuns la nouă morți.

ACTUALIZARE O persoană dintre cele două date dispărute inițial a fost găsită. Numărul persoanelor decedate a ajuns la opt. Cea de-a opta victimă este un bărbat de aproximativ 30 de ani.

Forțe ale ISU Neamț și ISU Bacău caută încă o persoană dispărută.

Autoutilitara era pentru transport marfă și fusese modificată. Mașina este înmatriculată pe persoană fizică, iar proprietarul este printre decedaţi.

Accidentul ar fi avut loc după ce o roată a autoutilitarei s-ar fi desprins în mers.

____________________

La nivelul județului Neamț a fost activat Planul Roșu și au fost mobilizate mai multe autospeciale de intervenție. Astfel, din primele momente au fost mobilizate o autospecială de stingere, o descarcerare, două echipaje de prim ajutor SMURD, o autospecială pentru victime multiple, o barca de salvare și doua echipaje medicale SAJ. De asemenea, a fost dislocat un echipaj de scafandri de la ISU Bacău.

Accidentul s-a petrecut în jurul miezului nopții. Apa are o adâncime de 7 metri în locul în care a căzut duba.

Potrivit ISU Neamț, autoutilitara avea bănci din lemn montate în spate. Pasagerii au fost prinși în interior.

Potrivit martorilor, ar fi explodat un pneu al mașinii.

(w500) IntervenÈ›

Imediat după producerea accidentului, o persoană a reușit să iasă din apa, se afla în stare de conștiență și a fost transportată la spital.

Pentru a putea acționa în apa canalului, s-a colaborat cu Hidroelectrica pentru sistarea uzinării în zonă.

Echipajele de intervenție au scos inițial din apă șapte persoane.  În ciuda tuturor eforturilor depuse de echipajele de intervenție și a manevrelor de resuscitare, persoanele au fost declarate decedate.

Două persoane erau date dispărute. După aproape opt ore de căutări a fost găsită una dintre persoanele dispărute.  Echipajele caută în continuare încă o persoană.

(w500) Accident c

Autoutilitara aducea acasă muncitori de la lucrări forestiere din zona Arad, a transmis corespondentul Știrilor TVR, Iulian Cazacu. Mai erau aproximativ 30 de km până la destinație, în localitatea Săvinești.

(w500) Hidrocentr

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite