Accident feroviar în Grecia. Compania Hellenic Train se apără în faţa criticilor

Accident de tren în Grecia
Accident de tren în Grecia
5 martie 2023, 06:11

Angajaţii Hellenic Train au fost prezenţi la locul accidentului încă din primele momente, în cooperare cu autorităţile, agenţia de protecţie civilă şi echipele de salvare„, a precizat compania într-un comunicat.

La o doua zi după dezastru, grecii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima furia, în special îndreptată împotriva Hellenic Train. Cuvântul „Asasini” a fost pictat cu litere roşii pe fereastra sediului companiei din Atena, în faţa căreia s-au adunat vineri peste 5.000 de persoane, cerând să se facă dreptate.

Compania susţine că a trimis „autobuze pentru a facilita transportul pasagerilor spre Salonic care era destinaţia finală” şi a înfiinţat „un call center (…) pentru a furniza informaţii”.

Familiile victimelor s-au plâns în media de lipsa de informaţii din partea societăţii.

Vineri, ministrul grec al sănătăţii, Thanos Plevris, a declarat şi el la postul de televiziune Skai „că nu a primit niciun ajutor din partea companiei” şi mai ales că nu a obţinut nicio listă precisă cu numele pasagerilor.

„Lista cu nume ale pasagerilor furnizată autorităţilor include doar călătorii care şi-au achiziţionat un bilet online. Pentru pasagerii care cumpără bilete de la ghişee, biletul nu este nominal”, a răspuns Hellenic Train.

Societatea căilor ferate este acuzată de numeroase neglijenţe şi lacune care au dus la această catastrofă ce a bulversat întreaga ţară.

Hellenic Train a fost cumpărată în 2017 de grupul public italian Ferrovie Dello Stato Italiane (FS) în cadrul programului de privatizare cerut de creditorii Greciei în timpul crizei economice (2009-2018).

Societatea se apără că gestionează doar transportul de pasageri şi mărfuri, în timp ce compania publică de căi ferate din Grecia (OSE) este responsabilă de reţea, şi deci de întreţinerea şi modernizarea acesteia.

De la accidentul petrecut marţi seară, dezvăluirile din presă despre lipsa tehnologiilor moderne de securitate, starea reţelei feroviare, consideră învechită, şi lipsa de experienţă a şefului de staţie, a cărui audiere în instanţă a fost amânată pentru duminică, îi şochează pe greci, încheie AFP.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite