Academicianul Florin Mihălțan: Lipsa somnului duce la boli, tulburări de exprimare și de gândire. Visele condimentează partea cea mai profundă din somn

20 martie 2019, 15:06

Academicianul Florin Mihălțan, reputat pneumolog și specialist în somnologie, a explicat în emisiunea Aici Acum că sunt câteva reguli pe care trebuie să le urmăm, pentru a nu avea tulburări de somn: orele de somn respectate – durata și ora la care ne culcăm. Înainte de somn este recomandat să facem o plimbare prin aer liber și să evităm mesele copioase.

Deficitul de somn cumulativ de multe ori nu se poate recupera la sfârșitul săptămânii- unii practică acest lucru – și atrage o modificare a celulelor, reacții ale hormonilor, inducând posibile boli și este o lista foarte lungă (…) Această modificare a orelor de somn presupune două lucruri: durata este insuficientă, dar și calitatea, profunzimea somnului. Somnul cu vise, de obicei, condimentează partea cea mai profundă din somn – 1-3 minute în care noi visăm, atunci este cel mai odihnitor.

Dacă somnul  lipsește, și acest lucru este vizibil și la vârstă școlară și la vârsta adultă, aduce de la tulburări de exprimare, de gândire. Adultul trebuie să doarmă în medie 7 ore și trebuie să se culce la aceeași oră, să se trezească la aceeași oră, este foarte important, a subliniat academicianul Florin Mihălțan s-a referit și la somnul copiilor.

Temperatura recomandată de medic, în camera în care dormim, este de 21 de grade Celsius.

Specialistul s-a referit și la somnul copiilor. El a atras atenția că un școlar trezit prea devreme poate avea probleme de concentrare, iar acest lucru este demonstrat.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

15 martie, Ziua Mondială a Somnului

Studiu: Fericirea ne face mai rezistenţi la viroze şi COVID-19