Abuzul de antibiotice ne lasă fără apărare în faţa bacteriilor care devin din ce în ce mai rezistente

17 noiembrie 2018, 21:30

România a coborât pe locul cinci în Europa la consumul de antibiotice, anul trecut. A scăzut numărul celor care s-au tratat acasă şi după ureche. Grav e că a crescut rapid consumul antibioticelor care ar trebui date doar ca ultimă soluție. Chiar medicii le-au prescris.

Un studiu de prevalenţă de moment realizat în spitale, anul trecut, arată că peste 40 la sută dintre pacienţii internaţi într-o anumită zi erau trataţi cu antibiotice. Aproape jumătate dintre ei primeau tratamentul pentru infecţii pe care le-ar fi contractat înainte de internare. Aşa au declarat reprezentanţii spitalelor. Foarte mulţi erau trataţi cu antibiotice doar preventiv.

Potrivit studiului, aproape 6 la sută dintre pacienţi s-au infectat în spitale, aproape de media europeană, față de numai 0,53 la sută, cât se raportează.

Educarea oamenilor ar ajuta mai mult decât sancţiunile pentru nerespectarea unor protocoale, spune ministrul Sănătăţii.

România era, anul trecut, pe locul 1 în Europa cu cele mai multe tulpini de bacil piocianic şi stafilococ auriu rezistente la antibiotice. Am coborât de pe locul 2 pe 3 cu tulpinile rezistente de Acinetobacter şi Klebsiella.

Bacteriile devin rezistente şi de la antibioticele administrate animalelor, care ajung apoi în mâncarea oamenilor.

La noi, un comitet interministerial va elabora o strategie împotriva rezistenţei antimicrobiene.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite