Abuzul de antibiotice, E-urile și stresul, riscuri de îmbolnăvire. De zeci de ori mai mulți pacienți cu boli inflamatorii intestinale

Numărul pacienților diagnosticaţi cu boli inflamatorii intestinale a crescut de câteva zeci de ori în ultimii 20 de ani. Bolnavii trec prin suferinţe cumplite, accentuate şi de discriminare. Mulţi aleargă de la un doctor la altul până să afle ce boală îi chinuie. Şi cer mai mult sprijin pentru un trai normal. Medicii avertizează că abuzul de antibiotice, mâncarea plină de E-uri şi stresul pot aduce şi astfel de afecțiuni.

19 Mai 2022, 21:36 (actualizat 19 Mai 2022, 21:58) Știrile TVR |

Dana Elena Crișan, pacientă: Mă rugam la Dumnezeu să dau de nişte oameni care să-mi înţeleagă afecţiunea. Am fost la foarte mulţi medici. Foarte mulţi. Zece. Îmi dădeau tot felul de tratamente care nu-şi făceau efectul. Am trecut prin multe internări, prin multe dureri.

Acum 7 ani au început problemele cu tranzitul intestinal pentru Dana Crişan. Se simţea tot mai slăbită şi ameţită. După doi ani de alergat pe la medici a ajuns la centrul de excelenţă de la Fundeni. Acolo a aflat diagnosticul. După încă doi ani de tratamente, i s-a scos tot colonul. A făcut şi stop cardiorespirator.

Dana Elena Crișan, pacientă: Ajunsesem să am 34 de kilograme, dar m-am luptat pentru viaţa mea. Sunt posesoare de punguţă, dar sunt posesoare de viaţă. Am învăţat să-mi respect mai mult viaţa mea.

Mulţi alţi pacienţi sunt diagnosticaţi târziu şi suferă complicaţii. Alţii au simptome care induc în eroare: au dureri de articulaţii, probleme la ochi, fac febră sau slăbesc. Boala atacă la orice vârstă.

Prof. dr. Lucian Negreanu, preşedinte, Clubul Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă: S-a schimbat ceva cu microbii cu care coexistăm. E posibil ca uzul de antibiotice, o viaţă ultrasterilă care ne fereşte de anumite imunizări naturale să ducă la o creştere a bolilor imune. Se pare că abuzul de antibiotice, mai ales la copii, se corelează cu această boală.

Conf. dr. Diana Păun, consilier prezidenţial: La fel de importante sunt alimentaţia, stilul de viaţă, fumatul, abuzul de alcool, evitarea stresului emoţional.

Octavian a fost diagnosticat la 15 ani, dar a reuşit să termine Teologia. Boala l-a obligat să renunţe însă la visul de a deveni preot. Şi la primul serviciu i s-a spus că ar trebui să stea acasă. Acum cere sprijin şi pentru alţi tineri afectaţi.

Octavian Marinescu, pacient: Ar avea nevoie de înţelegere de la corpul profesoral. Nu este un secret, noi avem nevoie aproape constant de o toaletă.

Cu tratament, boala poate fi ţinută sub control. Terapii există, dar mai sunt şi alte nevoi.

Prof. dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroenterolog, Institutul Fundeni: Ar fi nevoie de nişte paşi hotărâţi pe linia finanţării, asigurării ca medicaţie a nutriţiei enterale pentru aceşti pacienţi.

Prof. dr. Cora Pop, membru în comisia de gastroenterologie a Ministerului Sănătăţii: Ar trebui să facem un program care să cuprindă anumite investigaţii, de exemplu calproctetina. E vorba de administrare de fier injectabil, ar putea să fie gratuite.

Boala poate ataca multe organe. Cei afectaţi au un risc mult mai mare să facă infarct, atac cerebral, embolie pulmonară sau cancer colorectal.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SĂNĂTATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 35°C
IASI 35°C 33°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 32°C 32°C
BRASOV 29°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI