Abraham Lincoln, președintele american care a promovat modernizarea rapidă a economiei prin dezvoltarea sistemului bancar, construcția de canale și căi ferate

12 februarie 2020, 11:38

Dar ce e mai important e ca în timpul președinției sale a avut loc un război fratricid. Celebrul război civil în care sudiștii se băteau cu nordiștii aparent pe tema sclaviei. Lincoln nu mai voia sclavi.

Sudiștii considerau asta o tradiție inatacabilă. Zeci de mii de americani au murit în acest război despre care e greu să spui dacă a fost sau nu inutil. Evident moartea unor oameni e tragică și nefirească. Dar din aceste sacrificii a renăscut societatea americană modernă.

Orice conflagrație care se soldează cu morți e nefericită. Însă Lincoln a plătit prețul. El însuși a murit asasinat pe când era la teatru de un actor bizar, care ulterior a fost prins și ucis și el. E limpede ca actorul n-a acționat din impuls, singur și fără ajutor. Dar fapta lui nu poate fi elucidată total.

Teoriile conspirației ne pândesc la tot pasul. Ce e important e viziunea acestui președinte inteligent care a sesizat că o societate modernă nu poate fi construită pe sclavagism. Poate nu de asta a fost asasinat. Dar asta e ce e important.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

SUA: Trump contestă ineligibilitatea sa într-un al doilea stat american