Abordarea statelor din estul NATO la Summitul de la Vilnius, discutată la București la Conferinţa şefilor Apărării din Europa Centrală

Cu aproape o lună înainte de summitul de la Vilnius, șefii apărării din Europa Centrală şi-au dat întâlnire la Bucureşti, pentru a pregăti abordarea unitară a statelor de pe flancul estic. Şeful Statului Major al Apărării a explicat că am intrat într-o nouă etapă a apărării colective, dar şi că modul în care va fi definită apărarea aliată va fi stabilit la Vilnius, la primul summit de după Madrid. La reuniune, a fost prezent şi Comandantul Comandamentului Armatei Statelor Unite ale Americii în Europa ce a reiterat faptul că acum Alianţa este mai unită ca niciodată, după invazia neprovocată a Rusiei.

09 Iunie 2023, 19:40 (actualizat 09 Iunie 2023, 20:51) Știrile TVR |

Șefii armatelor din Bulgaria, Cehia, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria şi reprezentanţi ai Gărzii Naţionale din SUA au discutat despre provocările de securitate din flancul estic al Alianţei și despre intensificarea dialogului militar pe teme de interes reciproc, inclusiv pe subiectul mobilității militare.

general Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării: În contextul de securitate afectat de agresiunea Rusiei discutăm de accentuarea activităților de vigilența sporită, creșterea capacității de avertizare timpurie, întărirea capacităților de apărare inclusiv la Marea Neagră, sprijinul statelor partenere. Modul în care va fi ajustată politică de apărare va fi definit la Summitul de la Vilnius, de luna viitoare.

general Christopher G. Cavoli, Comandantul Comandamentului Armatei Statelor Unite ale Americii în Europa: Războiul neprovocat al Rusiei în Ucraina a schimbat peisajul securităţii europene şi a revigorat apărarea colectivă ca prioritate a Alianţei. Ca un rezultat, vedem o Alianţă unită ca niciodată în istorie. Dar avem multe sarcini în faţa noastră, iar liderii militari reuniţi astăzi aici suntem angajaţi să ajutăm la rezolvarea problemelor de securitate complexe cu care ne vom confrunta.

România a mai fost gazdă unei astfel de reuniuni în 2015.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 28°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 25°C 25°C
CONSTANTA 25°C 25°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI