Abordarea statelor din estul NATO la Summitul de la Vilnius, discutată la București la Conferinţa şefilor Apărării din Europa Centrală

9 iunie 2023, 19:40

Șefii armatelor din Bulgaria, Cehia, Croația, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria şi reprezentanţi ai Gărzii Naţionale din SUA au discutat despre provocările de securitate din flancul estic al Alianţei și despre intensificarea dialogului militar pe teme de interes reciproc, inclusiv pe subiectul mobilității militare.

general Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării: În contextul de securitate afectat de agresiunea Rusiei discutăm de accentuarea activităților de vigilența sporită, creșterea capacității de avertizare timpurie, întărirea capacităților de apărare inclusiv la Marea Neagră, sprijinul statelor partenere. Modul în care va fi ajustată politică de apărare va fi definit la Summitul de la Vilnius, de luna viitoare.

general Christopher G. Cavoli, Comandantul Comandamentului Armatei Statelor Unite ale Americii în Europa: Războiul neprovocat al Rusiei în Ucraina a schimbat peisajul securităţii europene şi a revigorat apărarea colectivă ca prioritate a Alianţei. Ca un rezultat, vedem o Alianţă unită ca niciodată în istorie. Dar avem multe sarcini în faţa noastră, iar liderii militari reuniţi astăzi aici suntem angajaţi să ajutăm la rezolvarea problemelor de securitate complexe cu care ne vom confrunta.

România a mai fost gazdă unei astfel de reuniuni în 2015.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite