Abhazia, regiunea separatistă prorusă din Georgia, anunță că nu intenţionează să se alipească Rusiei

Drapelul  regiunii separatiste Abhazia
Drapelul regiunii separatiste Abhazia
31 martie 2022, 12:58

Moscova a recunoscut independenţa atât a Osetiei de Sud, cât şi a Abhaziei, după războiul cu Georgia din 2008. Federaţia Rusă are staţionaţi mii de militari în ambele regiuni şi acordă sprijin financiar substanţial.

Rusia este partenerul nostru strategic, un stat drag şi apropiat, însă noi, în republică (Abhazia), nu avem intenţia să ne unim cu Federaţia Rusă„, a declarat miercuri preşedintele parlamentului abhaz, Valeri Kvarhia, pentru agenţia de presă Interfax, citată de Agerpres.

Un alt oficial din Abhazia, secretarul Consiliului de Securitate, Serghei Şamba, a declarat pentru agenţia de presă TASS că regiunea susţine aspiraţiile Osetiei de Sud, dar că Abhazia nu împărtăşeşte obiectivul ei de a se alipi Rusiei.

Osetia de Sud plănuieşte să organizeze un referendum pe tema alipirii la Rusia, după alegerile regionale programate să aibă loc pe 10 aprilie, a informat agenţia de presă RAI Novosti.

Moscova a folosit recunoaşterea diplomatică drept un instrument pentru menţinerea unei prezenţe armate în regiunile separatiste din fosta Uniune Sovietică, pe care le consideră parte din sfera ei de influenţă, notează Reuters.

În Ucraina, sprijinul îndelungat al Rusiei faţă de separatiştii înarmaţi din regiunile Doneţk şi Lugansk din est au constituit o platformă pentru a lansa, pe 24 februarie, o invazie la scară mare asupra teritoriului ucrainean, denumită de Moscova „operaţiune militară specială”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite