Fermierii bulgari au continuat protestele pentru a treia zi. Ursula von der Leyen: Comisia Europeană va lucra la un al doilea pachet de ajutor pentru a compensa pierderile cauzate de cerealele provenite din Ucraina

31 martie 2023, 09:20

În a doua zi de proteste la Vama Ruse, fermierilor bulgari li s-au alăturat și cei români.

Agricultorii români spun că 60% din cerealele ucrainene au tranzitat țara noastră și au fost chiar vândute la noi.

Guvernul promite bani în plus, dar fermierii spun că tot este puțin.

Comisia Europeană și-a dat acordul pentru suplimentarea despăgubirilor. O confirmare a venit și de la vicepreședintele Frans Timmermans, aflat în vizită la București.

Ministrul interimar al Agriculturii din Bulgaria a anunțat că mai multe state membre vor trimite o scrisoare oficială Comisiei Europene, în care cer o revizuire a regulamentelor pentru importurile din Ucraina.

CITEȘTE și Premierii din 5 state est-europene, inclusiv România, scrisoare către Ursula von der Leyen privind posibilitatea reintroducerii taxelor vamale pentru produsele agricole ucrainene

Fermierii români și bulgari vor protesta împreună și în România, peste o săptămână, pe 7 aprilie. Protestele ar urma să aibă loc şi în Vama Siret, la Negru Vodă, în portul Constanţa, dar şi în Capitală.

ACTUALIZARE Fermierii din țara vecină și-au încheiat protestul, iar traficul prin Vama Giurgiu-Ruse a fost reluat. Timpii de așteptare la punctul de trecere  dintre cele două țări depășesc 180 de minute, potrivit datelor de pe site-ul Poliției de Frontieră.

Agricultorii bulgari au circulat cu tractoarele timp de o oră în apropierea punctului de trecere a frontierei Ruse. Traficul în vama româno-bulgară este blocat.

Aceștia au anunțat că vor continua protestele în zilele următoare. Și fermierii români au naunțat că încep protestele săptămâna viitoare.

Ei sunt nemulțumiți de nivelul prețurilor la care își pot vinde mărfurile. 90 % dintre ei nu au putut să își vândă marfa din cauza grânelor ucrainene.

Fermierii bulgari spun că au pierdut aproximativ 400 de milioane de euro din toamna trecută până acum.

Fermierii bulgari au blocat ieri după-amiază punctele de frontieră cu România. La Ruse, agricultorii bulgari care cultivă grâu, floarea soarelui și porumb au cerut ca Ucraina să nu își mai vândă grânele în Uniune, ci doar să tranziteze țările europene către alte destinații.

Fermierii români au declarat că, dacă anul trecut prețul grâului era de 1600-1700 de lei pe tonă, acum, din cauza importurilor de cereale din Ucraina, s-a ajuns la aproape 1000 de lei pe tonă.

Aceștia au arătat într-o scrisoare deschisă trimisă Guvernului că România a pierdut 3 miliarde de euro din cauza priorității și avantajelor pe care grânele ucrainene le-au primit pe piața europeană. Ei au cerut un ajutor de stat și au mers și la Bruxelles să își ceară drepturile.

Ministrul Agriculturii a anunțat că, în afară de cele 10 milioane de euro date de Bruxelles, agricultorii români vor primi bani de la Guvern.

Petre Daea, ministrul Agriculturii:La cele 10 milioane mai punem încă 10 milioane. (…) De sprijinul acesta vor beneficia doar fermierii care au cultivat şi au cereale în stoc. Nu vor beneficia cei care se ocupă de activitatea de comerţ.

Comisia Europeană va lucra la un al doilea pachet de ajutor pentru compensarea pierderilor suferite de fermierii din estul Europei din cauza produselor din Ucraina. Anunțul a fost făcut joi seară de președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite