A treia zi de grevă a angajaţilor Transportul Public din Capitală. Nicușor Dan: Am creat un număr unic pentru șoferii și vatmanii care vor sa iasă la muncă și sunt împiedicați și amenințați

22 ianuarie 2022, 10:01

A treia zi de grevă angajaților STB a început cu agitație în depouri. Șoferii s-au împărțit în două tabere. Una majoritară, a celor care au decis că protestează în continuare și nu scot pe străzi autobuzele, troleibuzele sau tramvaiele și una minoritară, a celor care au reluat lucrul. Nu au lipsit însă incidentele.

Geamul de la ușa unui autobuz care a revenit pe traseu a fost spart. Unii susțin că de șoferii STB protestatari, suparăți pe colegii lor pe care i-au numit trădători pentru că au reluat lucrul. Alții însă dau vina pe călători.

În alte filmări se vede cum unii șoferi au fost agresați în trafic.

La prânz, în tot Bucureștiul au circulat 17 vehicule de transport public. În stații, oamenii au așteptat zeci de minute un autobuz sau un tramvai.

Primarul General al Capitalei a anunțat că șoferii care vor să iasă pe traseu, dar sunt amenințați să rămână în depouri, au la dispoziție o linie telefonică specială la care pot cere ajutor: .

Potrivit primarului general, angajații STB care au fost de serviciu în ultimele trei zile și au refuzat să iasă pe traseu riscă să rămână fără locuri de muncă.

Două instanțe au declarat ilegală greva angajaților STB, iar Parchetul a început deja urmărirea penală. Potrivit reprezentanților STB, pierderile din cele trei zile de protest se ridică la 20 de milioane de lei.

ACTUALIZARE 16.30 Municipalitatea pune la dispoziţia şoferilor Societăţii de Transport Bucureşti, care sunt împiedicaţi de colegii lor să iasă pe traseu, numărul de telefon 0800800868 pentru a sesiza acest lucru, a anunţat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.  El a făcut aceste precizări, sâmbătă, la sediul Societăţii de Transport Bucureşti, unde a avut loc o şedinţă a Consiliului de Administraţie al instituţiei, în contextul în care este a treia zi de grevă a lucrătorilor STB.

ACTUALIZARE 16.05 Declarații Nicușor Dan, primarul Capitalei:

– Vremea sindicalismului mafiot a apus

– Faptul că au fost azi soferi si vatmani care au înțeles  nebunia în care sindicatul ii ducea, e un semn de însănătoșire

– Fac apel la rațiune

– Nerespectarea unei hotărâri judecătorești e infracțiune

– Salut faptul că Parchetul a început  urmărirea penală

– Au fost ultimele zvâcniri ale acestui sindicalism mafiot

– Cei care au vrut sa-si facă treaba au fost agresați și intimidați de reprezentanți ai sindicatului

– Acest lucru nu se poate întâmpla într-un stat de drept si nu poate să rămână fără urmări

–  Am creat un număr unic pentru toti acești șoferi si vatmani care vor sa iasă la muncă și sunt împiedicați și amenințați de colegi de-ai lor: 0800800868

– Se păstrează confidențialitatea persoanei care sună

– Sunt convins că sindicatul ăsta își trăiește ultimele zile

_____________________________________

Potrivit directorului general al STB, Adrian Criţ, la această oră au ieşit pe traseu doar trei tramvaie şi 10 autobuze.

„Din păcate, în continuare, cu toate că există o hotărâre a instanţei din care rezultă că greva este ilegală, angajaţii nu o respectă

Acesta este un atac concertat la siguranţa bucureştenilor, cu consecinţe majore referitoare la existenta în viitor a societăţii. Este un boicot împotriva siguranţei bucureştenilor, orchestrat pe linie sindicala, organizaţie care nu mai reprezintă vreun interes al angajaţilor. Au avut întotdeauna doar interese proprii, în urma cărora societatea a ajuns în situaţia economică din momentul de faţă. Fără veniturile realizate urmare a prestării serviciului de transport public local de călători, societatea nu va mai putea funcţiona, prejudiciind în continuare locuitorii oraşului. Siguranţa locului de muncă pentru angajaţii societăţii, care îşi îndeplinesc îndatoririle faţă de bucureşteni este grav afectată. Fac apel la conştiinţa acestora să iasă pe traseu cu gândul la familiile lor, la nevoia de mobilitate a populaţiei. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a solicitat vineri seara Parchetului să urgenteze măsurile împotriva persoanelor care au organizat greva de la STB, în special a liderului sindical Vasile Petrariu”, a declarat sâmbătă dimineaţa pentru Agerpres Adrian Criţ.

Discuţiile dintre sindicalişti şi primarul general al Capitalei au eşuat vineri seara, angajaţii STB solicitând în continuare demisia directorului general al societăţii, care poate fi decisă numai de Consiliul de Administraţie al STB.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a făcut un apel la raţiune, adresat tuturor şoferilor şi vatmanilor, precum şi personalului auxiliar din STB, subliniind că există două hotărâri judecătoreşti executorii referitoare la grevă şi că sute de mii de persoane sunt afectate de protest. Nicuşor Dan a menţionat că în vederea rezolvării problemelor de structură din transportul public este necesară „o discuţie aşezată”, la care să participe inclusiv Consiliul General.

Pe de altă parte, preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu, a transmis că Nicuşor Dan a refuzat dialogul şi nu a stat nu a stat „nici măcar un minut” la negocieri. De asemenea, liderul sindical a reiterat că nu este vorba de o grevă ci de o întrerupere voluntară a lucrului, din cauza unor nemulţumiri mai vechi ale angajaţilor, care încă din data de 19 ianuarie „şi-au strigat of-urile, dar nu i-a băgat nimeni în seamă”.

Angajaţii STB au intrat joi dimineaţa în grevă generală, sindicaliştii spunând că revendicările lor privind creşterile salariale nu au fost soluţionate, însă au cerut şi demisia directorului general al societăţii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite