A treia zi de creștere accelerată a numărului de infectări cu Covid-19. Autoritățile se tem că ne apropiem de un nou blocaj al sistemului de sănătate

30 decembrie 2021, 19:09

Încă 1.497 de infectări cu SARS-CoV-2 au fost raportate de ieri până astăzi, ceea ce confirmă că valul 5 este extrem de aproape. Numărul cazurilor a crescut cu peste 17 la sută în ultimele 24 de ore, față de intervalul anterior. Iar evoluția este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât în ultimele trei zile numărul testelor a scăzut.

ALEXANDRU RAFILA, ministrul Sănătății: Chiar dacă procentul de persoane care se internează în spital și, respectiv, au nevoie de terapie intensivă, este mai mic, dacă ai un număr foarte mare de cazuri într-un interval scurt de timp, atunci există pericolul de a bloca sistemul de sănătate. N-o să putem să oprim creșterea, importantă e viteza de creștere, momentul în care ai, să spunem, 25.000 de cazuri pe zi și ai 10 la sută de persoane care au nevoie de intrenare în spital, înseamnă 2.500 de internați pe zi.

Medicii spun că certificatul verde ar fi fost de mare ajutor în gestionarea valului cinci, doar că nimeni nu poate spune când și dacă va mai fi votată legea de aplicare.

CĂTĂLIN APOSTOLESCU, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș: Certificatul verde este un instrument foarte util pentru a motiva populația să se vaccineze. Scopul nostru este să vaccinăm un procent cât mai mare din populație. În felul acesta putem opri circulația virusului sau măcar putem spera că vom avea forme ușoare, care să nu pună viața în pericol.

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu medicii de familie și au stabilit să încerce să ofere mai multe informații, pentru a-i convinge pe oameni să se vaccineze.

NICOLAE CIUCĂ, prim-ministrul României: 90% dintre medicii de familie sunt vaccinați, acesta poate fi considerat ca fiind cel mai elocvent exemplu de încredere în știință, pe care cei care desfășoară această activitate zi de zi îl dau față de cei cărora le acordă asistența medicală.

Specialiștii estimează că valul 5 va atinge vârful în luna februarie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite