Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand Politica de cookies Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.
VIDEO TELEJURNAL

A treia zi de caniculă. Soluţii tradiţionale şi opinii ştiinţifice pentru a combate căldura

37 de grade la umbră. Atât au arătat astăzi termometrele, în a treia zi de caniculă. Toropiţi de căldură, oamenii au încercat să găsească răcoare. Unii, dupa metode tradiţionale, alţii -  după opinii ştiinţifice. Scăpăm, însă, deocamdată de asemenea griji. De mâine, vremea revine la temperaturi normale pentru această perioadă.

14 August 2014, 22:36 |
A treia zi de caniculă
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Cu cât e mai cald, cu atât transpirăm mai mult, deci corpul are nevoie de rezerve de apă. Cea stocată prin consum de sare şi condimente. Tocmai de aceea, în miezul fierbinte al verii simţim nevoia să mâncăm mai picant şi sărat. Aşa fac turcii, chiar şi cei care stau de ani buni în România.

Bucătarii recomandă preparatele picante, care conţin ardei iute şi alte condimente, care măresc circulaţia sângelui şi dilata vasele, astfel încât elimină mai rapid căldura din corp.

Specialiştii noştri spun exact pe dos. Prin transpiraţie nu pierdem doar clorura de sodiu, adică sarea de bucătărie, ci săruri complexe pe care le obţinem din fructe apoase şi legume verzi. Aportul suplimentar de sare n-ar face decât să crească fără rost tensiunea şi chiar să producă tulburări de ritm cardiac.

Cristi Mărgărit, consultant în nutriţie: "Pe caniculă este bine să evităm în primul rând carnea tocată, produsele din ouă şi lapte, responsabile de toxiinfecţii alimentare. Ne rămân legumele. Sunt din abundenţă, e sezonul lor, şi fructele. Fructele însă ar trebui mâncate cu măsură, mai ales de sedentari, pentru că ele conţin zahăr".

Ca să facem faţă căldurii, trebuie să avem întotdeauna la îndemână lichide.

E adevărat că băuturile cu gheaţă îţi oferă imediat senzaţie de răcorire, dar în doar câteva minute organismul este supus unui efort suplimentar, pentru termoreglare. Aşadar, să împrumutam exemplul oamenilor deşertului: ceaiuri de plante, neapărat calde, neîndulcite, poate cu puţină miere şi ideal cu lămâie, pentru a recupera din sărurile minerale pierdute prin respiraţie.

Bucătarii recomandă în timpul caniculei ayranul. Pregătit din iaurt, apă şi sare ajută la hidratare şi este numai bun pentru zielele călduroase.

Când ne alegem îmbrăcămintea, fibra naturală este cea mai potrivită, doar dacă vreţi răcoare. Ca să vă apăraţi pielea trebuie un adaos sintetic. Ce culori alegem?

Puteţi alege din mai multe variante. Hainele închise la culoare, negre, dar lejere, acţionează ca o cremă cu factor de protecţie 20, deşi senzaţia pe piele e una fierbinte. În schimb, veşmintele albe, cu ţesătura fină, doar lasă impresia de ventilaţie optimă. Pentru că nu te protejează deloc.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI -1°C 3°C
IASI -2°C 2°C
CLUJ -2°C 1°C
CONSTANTA -2°C 1°C
CRAIOVA -3°C 0°C
BRASOV -6°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
CURS BNR - 23 Februarie 2019, 11:57
 
INDICI BVB
 
INDICE BET
Data: 22-02-2019
Deschidere: 7856.01
Maxim: 7881.87
Mimim: 7759.22
Variatie: -1.13%
TLV
1.91
2.39%
BRD
12.10
2.28%
SNG
31.60
1.56%
FP
0.89
0.22%
SIF1
2.20
0.46%
SNN
9.33
0.97%
TGN
341.00
0.58%
SIF3
0.25
1.4%
SNP
0.34
1.43%
SIF5
2.04
0.49%
ARHIVĂ ȘTIRI