A treia seară de proteste la Budapesta. Mii de oameni au contestat din nou "legea sclaviei" și au cerut o justiție independentă. "S-a încălcat o limită atunci când un tribunal ajunge în mâinile gvernului"

Săptămână de proteste antiguvernamentale la Budapesta. Pentru a treia seară consecutiv, mii de oameni au protestat în faţa Parlamentului şi la sediul partidului Fidesz. Asta după ce, la jumătatea săptămânii, parlamentarii puterii au aprobat mai multe legi controversate, inclusiv o modificare a Codului Muncii, catalogată drept "legea sclaviei".

15 Decembrie 2018, 14:37 |

A fost încă o seară agitată la Budapesta.

În jur de 3 mii de oameni s-au adunat furioși în fața Parlamentului, unde s-au înregistrat și ciocniri sporadice.

Manifestanții au aruncat cu pietre și sticle, iar forțele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene.

A fost a treia seară de proteste, după ce, miercuri, Parlamentul a aprobat mai multe măsuri contestate. Numărul de ore suplimentare pe care le poate solicita anual un angajator a crescut de la 250 la 400, lucru catalogat de opoziție și de sindicate drept "lege a sclaviei", pentru că adaugă în medie două luni de muncă.

Și justiția a fost din nou luată în colimator. Parlamentarii au aprobat înființarea unei instanțe aflate sub directa supraveghere a ministrului Justiției și care se va ocupa de cazuri ce privesc administrația publică.

Acestea sunt cele două motive care au declanșat valul de proteste.

"Justiţie independentă, de asta sunt aici. Şi s-a încălcat o limită atunci când un tribunal ajunge în mâinile gvernului. În practică, asta înseamnă că dacă două treimi din Fidesz (n.r. partidul la putere) te consideră vinovat, atunci eşti vinovat".

"Nu mai avem presă independentă. Cine se uită la televizor ce vede? Că noi suntem mercenari de-ai lui Soros şi că ţara e cotropită de migranţi. O absurditate. Nu sunt migranţi aici,nimeni nu vrea să trăiască în Ungaria, să rămână aici. Mai rău este că nici tinerii nu mai simt că au un viitor aici. Nu când văd că pot să câştige de trei ori mai mult dacă muncesc în Germania".

Peste 50 de persoane au fost arestate și 14 polițiști au suferit răni minore în cele 3 zile de proteste.

O amplă demonstrație antiguvernamentală este programată duminică, cu sprijinul tuturor partidelor de opoziție și a sindicatelor din Ungaria.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 15°C
IASI 6°C 12°C
CLUJ 6°C 8°C
CONSTANTA 5°C 10°C
CRAIOVA 11°C 13°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI