A treia doză de ser anti-COVID, cel mai probabil de la începutul lunii octombrie. Nu va fi administrată și celor care au trecut prin boală

21 august 2021, 15:15

Autorităţile au anunţat că a treia doză de vaccin anti-COVID va fi administrată şi în România cel mai probabil de la începutul lunii octombrie.

Pentru început, vor primi a treia doză de ser cadrele medicale şi persoanele din categorii vulnerabile, dar doar dacă au trecut 6 luni de la încheierea schemei complete de vaccinare.

Cea de-a treia doză va fi recomandată, nu obligatorie. Şi, potrivit șefului Comitetului de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, nu va fi administrată şi celor care au trecut prin boală.

Persoanele vaccinate cu serul AstraZeneca vor primi, cel mai probabil, o a treia doză de vaccin, ARN mesager.

Deja de o săptămână, în Israel a început vaccinarea cu cea de-a treia doză a persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani.

Iar guvernul Statelor Unite al Americii a anunţat că, din 20 septembrie, va pune la dispoziție o a treia doză de vaccin pentru cei din căminele de bătrâni, pentru vârstnici şi personalul sanitar. Printre primii americani care vor primi a treia doză se numără şi preşedintele Joe Biden şi soţia sa.

Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii consideră însă că datele actuale nu arată că ar fi nevoie de a treia doză de vaccin anti-COVID. Şi că mai important ar fi ca toţi oamenii din lume să se vaccineze mai întâi cu primele două doze.

Specialiştii susţin că atât timp cât în ţările sărace rata de vaccinare este foarte mică, vor apărea mereu tulpini noi şi mult mai periculoase ale coronavirusului.

Până acum, peste 24% din populaţia globului a fost vaccinată cu ambele doze, adică aproape două miliarde de persoane. Dar în ţările sărace rata de vaccinare este de sub 1%.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite