LUMEA AZI

A renunțat la președinție după 30 de ani dar va continua să dețină pârghiile puterii. Moștenirea lui Nursultan Nazarbaev în Kazahstan

Decizie surpriză din partea preşedintelui Nursultan Nazarbaev. Liderul de la Astana, care conducea Kazahstanul de 30 de ani, s-a hotărât brusc să renunţe la putere şi a predat mandatul de preşedinte şefului Senatului.

22 Martie 2019, 18:30 (actualizat 22 Martie 2019, 22:35) |

Nursultan Nazarbaev, președintele Kazahstanului: "Dragi kazahi, concetăţeni, membri ai partidului Nur Otan! Mă adresez vouă, aşa cum am făcut mereu în cele mai importante momente din istoria statului, pe care îl clădim împreună. Am luat o decizie nu foarte uşoară: să renunţ la prerogativele de preşedinte al Republicii Kazahstan".

Cu toate acestea, Nazarbaev va continua să dețină pârghiile puterii cel puțin până când va fi desemnat un succesor oficial.

Va rămâne președintele Consiliului de Securitate, ceea ce îi va permite să controleze ministerele de forță, va fi în continuare liderul Nur Otan, partidul care deține majoritatea în Parlament, dar va activa și ca membru în Consiliul Constituțional.

Nazarbaev a mai reamintit că legislația actuală îi conferă oficial statutul de "Elbasy" - Tată al Națiunii, titulatura care îi garantează imunitate judiciară și un rol influent în societatea kazahă.

Cu alte cuvinte, Nazarbaev va conduce din umbră Kazahstanul, însă nu va mai putea fi tras la răspundere ca președinte, pe fondul nemulțumirilor sociale în creștere.

Interimatul, conform Constituției, va fi asigurat de șeful Senatului. Este o mutare nouă și interesantă pusă în practică pe scena politică din statele spațiului ex-sovietic.

Până acum, liderii din CSI rămâneau în funcție până la moarte sau renunțau la putere doar în urma revoltelor populare.

Liviu Iurea, corespondentul TVR în Federația Rusă, a dat detalii pentru LUMEA AZI:

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 18°C
IASI 17°C 18°C
CLUJ 12°C 16°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 16°C
BRASOV 13°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI