A reînceput campania electorală pentru al doilea tur al prezidenţialelor din Turcia

16 mai 2023, 19:24

Deja cei doi candidați au livrat mesaje către electorat, mai ales victimelor cutremurului din februarie.

Kemal Kılıçdaroğlu s-a adresat tinerilor pe Twitter și le-a spus că turcii care își doresc schimbarea sunt mai mulți decât cei care doresc continuitate. Politicianul s-a adresat și familiilor militarilor uciși în confruntările armate violente din 2015-2016 dintre forțele armate turce și grupurile rebele kurde, din sud-estul țării.

Președintele Erdogan este invitat în această seară la două posturi de televiziune și se va adresa electoratului.

Balanţa ar putea fi înclinată de un al treilea om, ultranaţionalistul Sinan Ogan, care a obţinut 5,2% din voturi în primul tur şi care nu a anunţat încă dacă va susţine unul dintre cei doi candidaţi. El s-ar putea intalni in zilele urmatoare cu liderul opozitiei, dar îi cere acestuia condiții grele pentru a-l sprijini. De exemplu îi cere excluderea partidului pro-Kurd din sistemul politic turc, dar Kılıçdaroğlu a fost votat masiv de kurzi. Așadar e greu de crezut ca vor ajunge la o alianță, dar totul se va tranșa în zilele următoare în așteptarea turului al doilea, de pe 28 mai.

 

RELATARE DE LA ALEXANDRU COSTACHE

––––––––––––––––

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în vârstă de 69 de ani, a ieşit întărit în urma votului test de duminică şi se află într-o poziţie puternică pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, care va avea loc la 28 mai.

Recep Tayyip Erdogan a spus că va ieși învingător și că națiunea turcă și-a păstrat libertatea de alegere, în ciuda manipulărilor venite din partea teroriștilor kurzi, a guleniștilor, a rețelelelor de socialize și a presei străine.

Performanţa electorală a rivalului său, Kemal Kılıçdaroğlu, a fost sub aşteptări, în primul tur de scrutin. El s-a adresat tinerilor pe Twitter și le-a spus că tucii care își doresc schimbarea sunt mai mulți.

Balanţa ar putea fi înclinată de un al treilea om, ultranaţionalistul Sinan Ogan, care a obţinut 5,2% din voturi în primul tur şi care nu a anunţat încă dacă va susţine unul dintre cei doi candidaţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite