A patra noapte de violențe în Franța. Mașini incendiate la Marsilia și Lyon. Vehicule blindate mobilizate la Nanterre, unde a fost ucis adolescentul care nu a oprit la somația poliției

1 iulie 2023, 14:35

Tensiunile au escaladat la Marsilia, în ciuda măsurilor decise de autoritățile locale. Au fost interzise orice fel de adunări, iar de la Paris au fost trimise mai multe echipaje de polițiști și jandarmi.

CITEȘTE și Mobilizare masivă în contextul violenţelor din Franţa: 45.000 de poliţişti şi jandarmi. Aproximativ 1.000 de persoane au fost arestate

Au fost sparte și jefuite magazine, s-au incendiat mașini și mobilier urban.

Aproape 100 de persoane au fost interpelate, iar 31 de polițiști au fost răniți.

Scene asemănătoare s-au repetat la Lyon și în orașe din estul, sudul și vestul Frantei.

Gerard Darmanin, ministrul francez de Interne: „Deci, vom opri această mizerie, vom respecta procesul judiciar, vom învăţa lecţiile politice, sociale, legale, poate după, dar ceea ce vreau să vă spun astăzi este că nu există nimic mai transparent în acest caz decât guvernul preşedintelui.”

În câteva dintre suburbiile pariziene s-au spart centre comerciale și s-au distrus mai multe bunuri.

La Nanterre, de unde a izbucnit scânteia revoltelor după moartea tânărului de 17 ani care nu a oprit pentru un control, au fost suplimentate efectivele forțelor de ordine, iar jandarmeria a trimis vehicule blindate.

În 50 de ani am folosit ‘starea de urgenţă’ de patru ori, pentru lucruri cu adevărat grave: criza teroristă, revolta din 2005. Vreau să vă reamintesc că preşedintele Jacques Chirac a folosit-o după 10 zile de revoltă. Sau criza COVID„, a reamintit Gerard Darmanin, ministrul francez de Interne.

Se mențin măsurile de oprire a circulației autobuzelor și tramvaielor de la orele 21.00, restricții de circulație pe timpul nopții în unele localități și interzicerea vânzării și folosii artificiilor și a unor produse care ar putea fi folosite ca materiale inflamabile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite