A patra doză de vaccin anti-COVID de la Pfizer reduce cu aproape 80% riscul de deces după infectarea cu coronavirus, faţă de 3 doze

28 martie 2022, 20:49

În România, nu se pune problema acum să fie administrată încă o doză, spune ministrul Sănătății, în condițiile în care mulți nu au booster-ul.

În ianuarie, Israelul începea campania de vaccinare cu a patra doză în rândul vârstnicilor de peste 60 de ani. După două luni, erau imunizați suplimentar cu vaccinul Pfizer aproape 750 de mii de oameni.

S-a observat că rata mortalității din cauza COVID a fost cu 78% mai mică față de cei vaccinați cu 3 doze.

La noi, înca nu se poate face și doza a patra, deși sunt persoane care își doresc asta.

Diana Brâncuș, jurnalist senior: „După ridicarea stării de alertă şi a restricţiilor impuse în pandemie, din ce în ce mai puţini români s-au mai dus să se vaccineze anti-COVID. Au fost mai puţîn de 14 mii în toată săptămâna care a trecut. Aproape 60% dintre ei şi-au făcut booster-ul. De la sfârşitul lui septembrie, peste 2 milioane şi jumătate de persoane au beneficiat şi de doza de rapel, adică aproape o treime din cele peste 8 milioane care au schema completă de vaccinare„.

Un nou studiu realizat de Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA arată că şi vaccinarea cu două sau trei doze a redus cu 90% riscul de a face o formă severă sau de a muri din cauza COVID.

Potrivit studiului, 3 doze de vaccin ARN mesager au asigurat o protecţie de 94% şi în cazul variantei Omicron.

După un weekend cu puţine testări, au fost depistate aproape două mii de cazuri noi și a început să crească din nou numărul celor care au nevoie de internare.

La ATI sunt 400 de pacienți cu COVID în stare gravă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite