A opta tranșă de vaccin Pfizer întârzie. Avioanele nu au putut decola din Germania din cauza vremii

8 februarie 2021, 07:56

Cele 163.000 de doze ar fi trebuit să vină, așa cum ne-am obișnuit, pe calea aerului în România și împărțite în centrele regionale. În județul Timiș ar fi trebuit să ajungă 11.700 de doze de vaccin. Avionul însă nu a mai putut decola din Germania din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Flavius Cioca, director executiv DSP Timiș: „Din păcate, stocul din Spitalul Militar Timișoara este extrem de scăzut. Astăzi nu avem probleme, din această perspectivă, atât timp cât vor veni mâine dozele, cred că nu vom avea alte situații neplăcute”.

La Iași, nu există nicio doză de vaccin, necesară pentru administrarea rapelului celor care au primit deja prima doză. Situația se rezolvă, dacă vaccinul ajunge în această noapte.

Col. dr. Aurelian Moraru, comandantul Spitalului Militar Iași: “În momentul de faţă noi nu mai avem niciun vaccin Pfizer în stoc. Distribuţie pentru Pfizer am dimineaţă şi cereri la ora 8.00. Deci am la dispoziţie şapte ore în care pot să onorez cererile DSP-urilor pentru mâine dimineaţă”.

Premierul Florin Cîțu: „Am vorbit și cu Ministerul Apărării Naíonale, dacă avem noi posibilitatea să aducem aceste doze care trebuia să vină astăzi. Oricum sunt doze de rapel, suntem ok în perioada următoare, nu se reprogramează nimeni”.

Adelin Petrișor, jurnalist senior, TVR: „Surse medicale susțin că, dacă cel de-la optulea transport de la Pfizer ajunge mâine, nu vor fi probleme. Începând de miercuri, orice întârziere va da peste cap programările pentru rapel”.

ACTUALIZARE La Iași erau așteptate peste 22 de mii de doze, din cele aproape 164 de mii de la nivel național.

Potrivit autorităților județene, în acest moment, întârzierea transportului nu pune probleme procesului de vaccinare. De altfel, nici în celelalte județe nu sunt deocamdată decalaje.

Chiar dacă vremea nefavorabilă din Germania a împiedicat decolarea aeronavelor către România, se așteaptă totuși ca dozele de vaccin să ajungă în cursul zilei de astăzi, cu un singur transport, la București. De aici vor fi apoi distribuite în restul țării.

ACTUALIZARE Premierul Florin Cîţu a precizat că noua tranşă de vaccin Pfizer BioNTech va ajunge luni sau marţi în ţară şi a arătat că se ia în calcul posibilitatea ca Ministerul Apărării Naţionale să aducă aceste vaccinuri. Iniţial, a fost anunţat că a opta tranşă de vaccin Pfizer BioNTech, de 163.800 de doze, soseşte luni în ţară pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara.

„Nu a mai putut să ajungă la această oră. S-ar putea să ajungă în timpul zilei de astăzi. Monitorizăm situaţia. Ori astăzi, ori mâine. Am vorbit şi cu Ministerul Apărării Naţionale dacă avem noi posibilitatea să aducem aceste doze care trebuiau să vină astăzi. Oricum, sunt doze de rapel şi suntem ok în următoarea perioadă şi nu se reprogramează nimic”, a spus Cîţu înainte de şedinţa Biroului Executiv al PNL, citat de Agerpres.

Potrivit premierului, campania de vaccinare anti-COVID-19 merge foarte bine.

„Vom primi în această lună aproape 800.000 de doze (de la AstraZeneca – n.r.). Începem de pe 10 programările pentru AstraZeneca. Vom face prima vaccinare. Nu vom păstra rapelul. Rapelul la AstraZeneca este peste două luni de zile. Deci, încă 800.000 de persoane pentru programare. Nu văd o problemă. Azi am văzut un top făcut de Bloomberg. România se menţine la nivel global pe locul 14 în ceea ce priveşte campania de vaccinare. Campania de vaccinare merge foarte bine şi bineînţeles că sunt probleme pe termen scurt, care nu depind de noi”, a spus Florin Cîţu.

El a reiterat că estimarea este că până în septembrie vor fi vaccinate anti-COVID-19 peste 10 milioane de persoane.

ACTUALIZARE Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunțase ieri că a opta tranşă de vaccin Pfizer BioNTech, de 163.800 doze, soseşte luni în ţară, pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Procesul de vaccinare continuă atât în centrele din Bucureşti, cât şi din ţară, dozele fiind distribuite Centrului Naţional de Stocare Bucureşti (53.820 doze), Centrului Regional de Depozitare Braşov (19.890 doze), Centrului Regional de Depozitare Cluj (23.400 doze), Centrului Regional de Depozitare Constanţa (16.380 doze), Centrului Regional de Depozitare Craiova (16.380 doze), Centrului Regional de Depozitare Iaşi (22.230 doze), şi Centrului Regional de Depozitare Timişoara (11.700 doze).

Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepţionate de România în tranşa curentă, cât şi în tranşele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional şi centrele regionale de depozitare, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Conform calendarului de livrare, următoarea tranşă de vaccin ar urma sa fie adusă în România luni, 15 februarie, iar la acest moment se aşteaptă confirmarea oficială în acest sens din partea firmei producătoare.

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziţie de firma producătoare, sens în care, săptămânal, ţara noastră primeşte tranşele de vaccin necesare imunizării populaţiei. Pe măsură ce noile tranşe ajung în România, aplicaţia de programare se actualizează şi permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaţionale aflate în etapa curentă, menţionează CNCAV.

În ceea ce priveşte calendarul de livrare a dozelor, compania Pfizer a anunţat că va creşte numărul de doze în jurul datei de 15 februarie.

CNCAV este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea prim-ministrului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite