A operat zeci de pacienți fără să fie medic. Ministrul Sorina Pintea, despre cazul falsului chirurg italian: "Ministerul nu a dat echivalarea acelei diplome". Poziția Colegiul Medicilor și a Grupului Monza România

Un italian a ajuns să opereze în mai multe clinici private, fără să aibă studii de medicină, arată o investigație făcută de jurnaliștii de la Libertatea. Matteo Politi are doar 8 clase, dar şi o condamnare cu suspendare în Italia. Sub numele de Matthew Mode, şi-a elaborat un CV impresionant, pe baza unei diplome false, emisă de o facultate din Priştina - Kosovo. Astfel a profesat aproape un an, fără să aibă aviz de la Colegiul Medicilor. Acum, autoritățile au declanșat anchete de amploare şi îi verifică pe toţi medicii străini de la noi.

05 Februarie 2019, 10:59 (actualizat 05 Februarie 2019, 20:19) Știrile TVR |
A operat zeci de pacienți fără să fie medic
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

O clinică privată din Capitală îl prezintă pe Matthew Mode ca pe un chirurg estician de prestigiu care a profesat în Statele Unite ale Americii, Anglia şi Spania.

Și pe pagina de Facebook a lui Mode sunt postate informaţii despre diferite intervenţii dar şi fotografii. În unele, bărbatul e îmbrăcat ca un medic şi pare implicat în proceduri medicale.

În decembrie, chirurgul a operat o pacientă într-unul dintre cele mai cunoscute spitale private din Bucureşti. Jurnaliştii de la Libertatea scriu că a fost o intervenţie de înlocuire a implanturilor mamare.

În realitate, pe bărbat îl cheamă Matteo Politi. Jurnaliştii de la Libertatea scriu că este italian și are doar 8 clase. Iar ultima meserie pe care a avut-o este de valet de parcare.

În 2011, în Italia, falsul chirurg a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare după ce a mințit că e medic. Ar fi profitat că are același nume de familie cu al unui cardiolog renumit.

Spitalul privat în care a operat ultima oară în România se declară parte lezată și a anunțat că a început demersuri juridice împotriva lui Matteo Politi. Reprezentanții spitalului susțin că Matteo Politi a solicitat o colaborare, a adus actele necesare și parafa eliberată de Direcţia de Sănătate Publică.

Celelalte clinici nu au făcut niciun comentariu, deocamdată. Câteva explicații a dat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: “Eu am aflat în acestă dimineață, din presă. Ministerul Sănătății nu a fost întrebat, dar pot să vă spun că ministerul nu a dat echivalarea acelei diplome. Fără acea echivalare nu putea să obțină de la Colegiul Medicilor avizul de liberă practică. Direcția de Sănătate Publică a dat un document pentru codul de parafă, vom vedea ce s-a întâmplat”.

Colegiul Medicilor din București s-a autosesizat pe 28 decembrie cu privire la un posibil caz de exercitare fără drept a profesiei de medic de către o persoană.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică susţin că Matteo Politi a primit codul de parafă în martie, anul trecut. Conducerea instituţiei a demarat o anchetă internă, iar până la finalizarea ei funcţionarul care a soluţionat cererea italianului a fost mutat disciplinar în alt departament. Mai mult, va fi verificat modul în care au fost eliberate codurile de parafă în 2018.

În noiembrie anul trecut, două persoane au depus o plângere la Poliție împotriva italianului. Au reclamat că i-au indus în eroare că este proprietarul unei clinici private și că i-au plătit o sumă importantă de bani drept garanție pentru închirierarea unui spațiu.

Ca să profeseze în România, un medic străin trebuie să depună un dosar cu mai multe documente la Ministerul Sănătăţii. După ce autorităţile verifică diplomele doctorului, dau un aviz. Cu acesta, se duce la Colegiul Medicilor unde obţine dreptul de a practica medicina. Apoi, la Direcţia de Sănătate Publică pentru a obţine un cod de parafă.

Colegiul Medicilor din București a cerut Direcției de Sănătate să verifice documentele tuturor medicilor străini care profesează în spitale de stat şi private.

Poziția Colegiului Medicilor din România referitor la articolul publicat de ziarul Libertatea

"În urma articolului publicat de ziarul Libertatea în data de 5 februarie 2019, referitor la un fals medic de chirurgie plastică care a lucrat la cinci clinici din Bucuresti, Colegiul Medicilor din România reafirmă faptul că nu a eliberat niciun document care să confere presupusului medic dreptul de a practica medicina pe teritoriul țării noastre.

Conform verificării bazei de date întocmită în urma raportărilor colegiilor teritoriale, comunicăm faptul ca POLITI MATTEO și MATHEW MODE nu figurează ca membri ai Colegiului Medicilor din România și de asemenea nu a fost emis niciun aviz de practică temporară pe aceste nume.

Remarcăm vigilența Colegiului Medicilor din București și sustinem demersurile legale demarate. CMB s-a autosesizat cu privire la un posibil caz de exercitare fără drept a profesiei de medic și a sesizat organele de urmărire penală.

Una dintre condițiile pe care un medic trebuie să le îndeplinească pentru a practica medicina pe teritoriul României este obținerea fie a certificatul de membru al CMR, fie a avizului de practică temporară sau ocazională a profesiei de medic, ambele fiind emise de Colegiul Medicilor din România”.

Poziția Direcției de Sănătate Publică

Codul de parafă atribuit domnului Matteo Politi a fost eliberat în data de 23.03.2018 de către Biroul de Informatică şi Biostatistică Medicală.

Conducerea instituţiei a demarat o anchetă internă şi a sesizat în conformitate cu prevederile legale în vigoare Comisia de disciplină de la nivelul DSPMB pentru analizarea modului în care funcţionarul public din cadrul biroului mai sus menţionat a soluţionat solicitarea domnului Matteo Politi.

Menţionăm că funcţionarul public a fost mutat disciplinar, urmând ca până la finalizarea cercetării disciplinare, să-şi desfăşoare activitatea în cadrul altui compartiment.

De asemenea a fost dispus un control la nivelul Biroului de Informatică şi Biostatistică Medicală pentru verificarea modului în care au fost eliberate codurile de parafă în cursul anului 2018.

Direcţia de Sănătate Publică consideră regretabil acest fapt, conducerea va dispune toate măsurile necesare pentru ca un astfel de incident să nu se mai repete”, se arată în comunicatul DSP.

Poziție oficială a Grupului Monza România

Grupul Monza România anunţă că există toată deschiderea din partea instituţiei, în legătură cu investigaţia care îl priveşte pe Matteo Politi.

Grupul Monza se declară parte lezată în acest context şi a iniţiat demersurile judiciare necesare împotriva lui Matteo Politi.

Acesta a solicitat o colaborare, în decembrie 2018, cu Grupul Monza pentru o intervenţie chirugicală a unei paciente a lui Matteo Politi. În vederea acestei colaborări, Matteo Politi a prezentat actele necesare, inclusiv parafa de medic eliberată de Direcţia de Sănătate Publică.

Menţionăm că a fost realizată o singură intervenţie chirurgicală. Intervenţia chirurgicală a avut loc la Centrul Medical Monza, în luna decembrie 2018, pentru o pacientă căreia Matteo Politi îi oferise, în prealabil, consultaţie preoperatorie într-o altă instituţie medicală.

Niciun alt pacient al Grupului Monza nu a fost consultat sau operat de către Matteo Politi.

Întreaga echipă a Grupului Monza România va lucra în strânsă legătură cu toate instituţiile implicate în ancheta referitoare acestui caz.

Până la această colaborare punctuală, din decembrie 2018, Matteo Politi nu a mai avut nicio altă colaborare cu Grupul Monza (din Italia sau din România).

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 3°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 10°C 7°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI