A murit Sorin Grecu, preotul care a făcut greva foamei pentru demolarea statuii lui Lenin din Piaţa Presei

Preotul Sorin Grecu, care a făcut istorie după revoluția din decembrie 1989, a murit noaptea trecută, la Londra, la 61 de ani. A rămas în istoria de după Decembrie 1989 prin protestul și greva foamei pentru îndepărtarea din spațiul public a simbolurilor regimului comunist și ale ocupației sovietice.

07 Ianuarie 2022, 13:58 (actualizat 07 Ianuarie 2022, 13:59) Știrile TVR |
A murit Sorin Grecu, preotul care a făcut greva foamei pentru demolarea statuii lui Lenin din Piaţa Presei

Statuia lui Lenin a fost dată jos de pe soclul din faţa Casei Presei în martie 1990, la câteva zile după ce preotul Sorin Grecu şi-a început protestul.

„A durat vineri, sâmbătă, duminică şi luni la ora 10 şi 27 de minute l-a dat jos. Aveam impresia că se fac că muncesc. Cum să fie greu să dai o statuie de şapte tone, când o biserică se surpa într-o noapte şi a doua zi erau flori pe iarbă?” spunea preotul Grecu.

Preotul susţinea că protestul său nu a fost bine primit de regimul care se instalase la Bucureşti după căderea comunismului. De aceea, după doi ani a decis să plece din ţară, în Marea Britanie, unde a cerut azil politic, care i-a fost acordat în 1992. Începea un lung exil, iar până în anul 2003 nu a putut vizita România.

Nu a putut să fie preot şi s-a angajat bodyguard într-un club.

Într-un interviu din 2016, Sorin Grecu spunea: „19 ani am lucrat bodyguard în Londra, bodyguard în club. Acum patru ani m-am lăsat. În fiecare săptămână lucram trei nopţi ca bodyguard, cu tot ce ţine: bătăi, droguri, cuţite, sticle sparte. Îmi făceam jobul ca să-mi pot întreţine casa şi familia.”

În 1993 a întemeiat o parohie ortodoxă, sprijinit de confrați greci și de Crucea Roșie Britanică. În acest timp, a ridicat și o capelă în curtea casei sale.

În 1995 l-a întâmpinat pe Regele Mihai, venit oficial la Londra, la sărbătorirea a 50 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI